Första problemet: att hitta en opartisk jury på Manhattan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-14

NEW YORK. En befann sig i ett av World Trade Center-tornen när de attackerades 2001.

En annan hade en släkting som omkom i samma attacker.

Ytterligare en säger sig vara oförmögen att döma en al-Qaida-anhängare rättvist.

Rätten har mycket svårt att hitta lämpliga kandidater till juryn i processen mot terroristmisstänkte svensken Oussama Kassir i New York.

– Vi får vara glada om vi kan börja nästa vecka. Du ser ju själv hur få kvalificerade jurymedlemmar det finns, suckar Kassirs advokat Mark DeMarco.

I teknisk mening inleddes rättegången mot Oussama Kassir redan under annandagen – och han är själv närvarande i sal 20C i United States District Court på södra Manhattan.

Brun särk och skägg

I brun särk, med längre skägg än någonsin, och omgiven av bastanta vakter från US Marshals Service sitter han vid försvarets bord och diskuterar lågmält med sina advokater. Han ler flera gånger, skrattar till vid något tillfälle. Sedan lyssnar han intensivt på en särskilt inkallad tolks översättningar i stora hörlurar.

Men några regelrätta förhandlingar blir det inte.

Först ska en jury utses – och det ser ut att bli en mycket mödosam och långdragen process.

Hundra är kallade

Hundra personer har kallats för att uppfylla sina medborgerliga plikter. De ska sållas ner till blott tolv – och under gallringsprocessen måste domaren John F. Keenan förhöra allesamman. En och en ...

Han försöker utreda om de potentiella jurymedlemmarna har förutfattade meningar – och det visar det sig snabbt att många har. Vi befinner oss trots allt i New York, bara några få kvarter från det som fortfarande kallas Ground Zero, och innevånarna här hyser starka känslor kring allt som rör påstådd terroristverksamhet.

Dog den 11 september

En kvinna börjar gråta när hon berättar att en släkting omkom i terrorattackerna 11 september 2001.

Och en skakad man uppger att han befann sig i en av World Trade Center-skraporna när planen flög in.

Ytterligare några personer meddelar att de omöjligen kan döma rättvist i ett åtal mot någon de uppfattar som anhängare till al-Qaida.

Keenan, en till synes godmodig karaktär med smak för det teatraliska, blir snabbt uppgiven och får skicka hem kandidat efter kandidat.

Vill inte säga något

– Förhandlingarna ska börja nästa vecka. Vi får vara glada om vi kommer igång i någorlunda tid, suckar Kassirs advokat Mark DeMarco, som inte har några ytterligare kommentarer om fallet eller sin svenske klient.

– Jag vill inte säga något som jag sedan får slängt i ansiktet under rättegången, förklarar han.

Processen mot Kassir väntas, när den väl startar, pågå i fyra veckor och kommer att inkludera förhör med bland annat svenska poliser.