Daniels njure fungerade inte alls

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-29

Daniels tillstånd var allvarligt – men Victoria har stöttat honom

EN JOBBIG TID Daniel Westlings tillstånd var mycket allvarligt tiden före operationen. Den ena njuren fungerade

Svenska folket får fortsätta vänta på att Daniel ska ta plats bredvid Victoria.

Njursjukdomen tvingar honom att hålla sig borta från rampljuset.

– Det är delvis därför det inte är planerat att han ska göra några offentliga framträdanden före bröllopet, säger en person med insyn.

Håkan Hedman.

Daniel Westling har länge dragit sig undan. Efter förlovningen hoppades många på att det skulle ändras: att den blivande prinsen oftare skulle synas vid kronprinsessans sida.

Inga framträdanden

Men Hovet gick tidigt ut och förklarade att Daniel Westling inte skulle göra några fler offentliga framträdanden före bröllopet. Enligt uppgifter till Aftonbladet är njursjukdomen en av förklaringarna.

– Delvis gör njurproblemen att han inte alltid orkar så mycket. Och nu efter operationen måste han ta en del mediciner. Man vet inte vilka biverkningar de kommer ge, säger en källa.

Daniel måste äta kortison, som kan göra att man sväller upp, och preparat som sätter ned immunförsvaret för att kroppen inte ska stöta bort njuren.

– Under de närmaste månaderna bör han undvika folksamlingar. Han bör inte träffa mycket människor för att inte riskera att få infektioner, säger Njurförbundets ordförande Håkan Hedman.

Inga komplikationer

Daniel Westling har kämpat med den dödliga njursjukdomen under en lång tid. Enligt uppgifter till Aftonbladet var tillståndet innan operationen allvarligt: Daniels ena njure fungerade inte alls medan den andra fungerade dåligt.

– Han har sett fram emot operationen. Den senaste tiden har varit jobbig för honom, men han har hela tiden haft Victoria som stöttat, säger en källa.

Enligt Hovet mådde både Daniel och hans pappa Olle i går efter omständigheterna bra. Ingen av dem hade drabbats av några komplikationer.

Kan behöva ny njure

Den blivande prinsen kommer att bli kvar på sjukhuset i minst tio dagar.

Men det är inte över där. Risken är stor att njuren inte håller livet ut och att Daniel tvingas genomgå ytterligare en transplantation så småningom.

– Med en njure från en levande donator har 50 procent kvar sina njurar efter 20 år, säger Michael Olausson, verksamhetschef vid transplantationscentrum på Sahlgrenska universitetssjukhuset.