Liket låg på badklippan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-09

Småbarnsfamiljen: Vi såg en död fågel och trodde stanken kom från den

Ute i vattnet var det fullt av båtar, både åskådare och tävlande i Powerboat Grand Prix. Även på Stångerholmen hade många samlats på klipporna där den ännu oidentifierade kroppen hittades.

GÖTEBORG. Pappan fiskade krabbor vid strandkanten med sin son i tioårsåldern.

Tio meter upp på land – bland solbadande helgfirare – låg det sargade liket av en människa.

– Lukten var den värsta jag känt. Jag kunde inte andas med näsan, säger Pierre Sankey, 26.

Powerboat Grand Prix har pågått i Göteborgs skärgård sedan i fredags. Tusentals människor finns på plats för att se de snabba båtarna som når hastigheter av 200 km/h.

Han och hans bror hade tagit sig ut till Stångerholmen strax utanför Göteborg för att titta på båttävlingen Powerboat Grand Prix.

Flera barn

I havet utanför trängdes mängder av båtar med åskådare. På de soldränkta klipporna väntade barn och vuxna på att få se fartvidundren: båtar med motorer på upp till 1 000 hästkrafter och en topphastighet på 200 kilometer i timmen.

– Vi såg en död fågel när vi kände stanken. Jag sa ”det luktar lik” och trodde att det kom från den. Fast lukten försvann inte, trots att det blåste, säger Pierre Sankey.

Han visste inte hur rätt han hade.

Fiskade 30 meter bort

Den döde låg bara några meter bort, på andra sidan ett buskage. Lite längre därifrån lekte en pappa med sin son. Pierre Sankey uppskattar att pojken var i tioårsåldern.

– De satt och fiskade krabbor 25-30 meter bort, säger han.

Kroppen låg en bit upp.

– Det såg ut som om den hade sköljts upp av en våg.

”Mycket dåligt skick”

Anders Lycke, inre befäl vid polisen i Frölunda, säger:

– Kroppen var i väldigt dåligt skick. Den är förd till rättsmedicinska. Det är svårt nu under sommaren, med värmen, att säga hur länge den har legat. Det kan handla om allt från två veckor till två månader.

Men det är troligen en man.

Nu återstår för rättsläkare att försöka fastställa dödsorsaken och kanske identiteten på den döde.

– Det kan bli svårt, det kanske inte ens är en svensk person. Det har hänt förut att kroppar har förts långt, ända från södra delen av Kattegatt, säger Anders Lycke.

Samlades på klipporna

Polisen fick larmet vid 14-tiden, drygt timme efter att Pierre Sankey och hans bror känt den genomträngande stanken.

Ett 60-tal personer, barn och vuxna, fanns på Stångerholmen när sjöpolisen anlände med båt till platsen. De samlades i tysta grupper på klipporna när den döde fördes bort, liggande i fören på polisbåten.