Drottning Silvia har förts till sjukhus

Uppdaterad 2016-12-25 | Publicerad 2016-12-24

Drottning Silvia har förts till Karolinska universitetssjukhuset.

Efter en längre tids förkylning drabbades drottningen av yrsel under sitt eget födelsedagsfirande på fredagskvällen.

– Drottningen kommer att stanna på sjukhuset under natten, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Aftonbladet.

Drottning Silvia.

Det var på fredagskvällen, när drottningen firade sin 73-årsdag med konsert på Drottningholm, som hon drabbades av yrsel. Hon fördes då till Karolinska universitetssjukhuset, vilket Expressen var först att berätta om.

– I och med att hon varit förkyld en längre tid och drabbades av yrsel gjordes bedömningen att hon skulle föras till sjukhus, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Aftonbladet.

– Drottningen mår efter omständigheterna bra.

Prinsessan Madeleine följde med drottningen till sjukhuset och stannade även hon över natten till julafton.

Efter konserten på fredagen var det inte drottningen som tackade, vilket hon traditionellt gör. Där och då meddelades att hon tappat rösten och i stället tog kungen vid, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Prinsessan med över natten

Drottningen är på julaftonseftermiddagen fortfarande kvar på sjukhuset.

– Hon är just nu kvar på sjukhus enligt läkares ordinationer. Främst för provtagning och observation, säger Margareta Thorgren.

– Drottningen kommer att stanna på sjukhuset under natten. Besked om när hon kan åka hem väntas först i morgon (juldagen), säger Margareta Thorgren.

Kungafamiljen meddelar via hovet att de firar jul som vanligt och väntar på att drottningen kommer hem.

– Det har varit familjemedlemmar och hälsat på. Nu firar familjen utifrån omständigheterna jul. Det är ett privat firande och ingenting som hovet kommer att informera om, säger Margareta Thorgren.