Minister Max har fått nog av Mats

Publicerad 2022-02-21

Finansmarknadsminister Max Elger (S) är regeringens mest okände minister.

Som om inte det vore nog kallas han ofta Mats i stället för Max.

– Det var något av en besvikelse, säger han.

Aftonbladet konstaterade i januari att Max Elger, finansmarknadsminister i Magdalena Anderssons nya regering, är mest okänd av alla ministrar. Detta fick Elger att dra igång kampanjen "Det är dags! Känn igen Max!" på sociala medier. "Jag är regeringens minst kända minister. Detta måste vi ändra på", skrev han då.

– Det är min egen uppfattning att ministrar ska vara kända, annars kan inte medborgarna utkräva ansvar av dem, säger Max Elger.

Finansmarknadsminister Max Elger (S).

Att Elger i medier återkommande har kallats Mats, i stället för Max, har kommit som extra salt i såren. Det har gett extra bränsle åt utmaningen att bli mer känd.

– Jag var glad över att jag lyckats ta mig in i televisionen i något angeläget ärende. När jag sen såg resultatet så visade det sig att mina budskap nog gått fram hyggligt, men jag gick inte fram med samma tydlighet eftersom jag kallades för Mats. Det var något av en besvikelse och då tänkte jag att jag på något sätt måste försöka rätta till detta förhållande.

På sitt Instagramkonto försöker Max Elger (S) korrigera att han då och då kallas Mats i nyhetssändningar.

Hur känner du att stödet har varit så här långt?

– Jag är överväldigad av intresset för denna fråga. För mig är det naturligtvis en stor fråga, men de flesta andra borde inte uppleva att den är lika angelägen.

Har du märkt något resultat?

– Inte i vardagen. Jag promenerar fullständigt ostört på stadens gator.

Har du tänkt på att få någon slags reform uppkallad efter dig? Det finns ju friggebod och attefallshus. Du skulle kunna äga maxtaxa eller någon annan fråga.

– Jag tror att många av de reformer jag genomför är lite svårtillgängliga. Det skulle vara om jag kunde uppkalla en klass säkerställda obligationer efter mig. Det skulle jag glädjas något oerhört åt.

Vad är slutmålet?

– Jag tror det här är en fråga jag kommer att hålla på med så länge jag är minister.

På sitt Instagramkonto försöker Max Elger (S) korrigera att han då och då kallas Mats i nyhetssändningar.