Elitstyrka i Mali nu under svenskt befäl

Jonas Grönvik/TT

Publicerad 2021-11-12

Sverige har formellt tagit över chefskapet för den multinationella specialförbandsstyrkan Task Force Takuba.

En svensk överste leder nu elitsoldater från flera europeiska länder i jakten på terrorister i Mali och Niger.

I onsdags kväll tog den svenske översten formellt över befälet från företrädaren, den franske brigadgeneralen Philippe Landicheff.

– Jag är ödmjuk inför uppgiften och beredd på beslut som ytterst kan handla om liv och död, sade översten i en tidigare intervju med TT inför avresan.

Hans identitet vill Försvarsmakten hålla hemlig med hänsyn till hotbilden som är kopplad till uppdraget.

Bekämpar terrorgrupper

Takuba är en del av den franska insatsen Operation Barkhane, med målet att bekämpa islamistiska extremistgrupper som verkar i gränsregionen mellan Mali och Niger.

Efter en rundresa i regionen har översten nu anlänt till Ménaka i östra Mali, där styrkan är stationerad.

Utöver chefskapet deltar Sverige med en helikopterburen snabbinsatsstyrka som kan rycka ut vid oförutsedda händelser. Den består av cirka 150 personer och kom på plats vid årets början och blev fullt operativ i mars.

Sverige på väg hem

Sverige står för chefskapet för hela insatsen fram till den 1 mars nästa år. Då avvecklas också den svenska snabbinsatsstyrkan. Senare delen av 2022 ska högst 20 personer vara kvar, framför allt ett kirurgteam och stabsofficerare, enligt regeringens proposition.

”Vi har då levererat det vi utlovat och andra länder tar vid. Det kommer att bli en av mina arbetsuppgifter – att ta emot besökare från länder som beslutat sig för att delta eller som överväger att ingå i Task Force Takuba”, säger översten i ett pressmeddelande från Försvarsmakten.

Följ ämnen i artikeln