Ilskan mot Biden: Dubbelfiasko kan ge tung valförlust

Publicerad 2021-08-29

Uttåget ut Afghanistan har urartat i kaos och terror – och pandemin ökar sitt grepp igen.

Joe Biden står mitt i flera kriser.

Nu ökar kritiken inom Demokraterna mot presidenten och många fruktar fiasko i nästa val, skriver Washington Post.

Presidenten Biden går igenom sin tuffaste tid sedan han tillträdde i januari i år.

Den hastiga amerikanska evakueringen ur Kabul efter talibanernas chockoffensiv mot huvudstaden urartade snabbt i kaos.

Tusentals desperata afghaner stormade flygplatsen och stoppade tillfälligt flygtrafiken. Talibaner har skrämt och misshandlat människor som försökt ta sig till evakueringsplatsen.

I torsdags blev krisen värre när en IS-terrorist detonerade en enorm sprängladdning i folkmassan precis innan han skulle visiteras av amerikansk militär.

13 amerikanska soldater och cirka 170 civila afghaner dog i attacken.

Bilder som sägs visa skadade personer vid Abbey Gate vid Hamid Karzai Airport i Kabul.

Redan innan terrordådet var kritiken hård mot president Bidens sätt att handskas med evakueringen. Med ex-president Trump i spetsen har Republikanerna utmålat operationen som ett stort fiasko.

Donald Trump kallade i en intervju med Fox News Joe Bidens evakuering ”det dummaste drag som någon gjort genom alla tider i USA”.

– Vi ser ut som idioter över hela världen, vi är svaga, vi är patetiska, vi styrs av människor som inte har en aning om vad de gör, sa expresidenten till Fox News.

En republikansk senator, Rick Scott från Florida, gick till och med så långt som att fundera kring möjligheten att regeringen borde åberopa det 25:e tillägget för att få Joe Biden avsatt från sin post.

Scott, som ses som en möjlig presidentkandidat 2024, skrev på Twitter: ”Vi måste ta oss an en seriös fråga: Är Joe Biden kapabel att utföra sina plikter eller är tiden kommen för att åberopa det 25:e tillägget?”.

Oroar sig för dubbelfiasko

Samtidigt som Vita huset varnat för en möjlig ny terrorattack mot flygplatsen i Kabul inom de närmaste dygnen har presidenten också en kris på hemmaplan att parera.

Pandemin har fått ny fart efter deltavariantens intåg. I flera delstater har man de värsta sjukhustalen sedan pandemin startade. Vaccinmålet uppfylldes inte i tid och nya krav på munskydd har fått många demokrater att tycka att man snarare tagit ett steg tillbaka, skriver Washington Post.

Tidningen skriver att kritiken nu växer inom partiet. Många ledande demokrater fruktar att ledorden bakom Joe Bidens presidentskap – kompetens, lugn och kontroll – för första gången kan ifrågasättas.

Någon som kan innebära katastrof i mellanårsvalet 2022, då hela representanthuset och delar av senaten ska väljas om.

Sedan valet 2020 har Demokraterna kontroll över både kamrar av kongressen, men majoriteten är skakig.

Man har också historiken mot sig. Presidentens parti brukar traditionellt gå dåligt i mellanårsvalet.

En demokratisk ledamot av representanthuset säger anonymt till Washington Post att många i partigruppen är säkra på att majoriteten i kammaren redan är förlorad till Republikanerna.

USA:s president Joe Biden pausar vid presskonferensen om terrordådet vid Kabuls flygplats.

Hemliga möten om utrikesministern

Andra demokrater säger till tidningen att de förbereder sig för möjligheten att Republikanerna vinner rejält med platser i mellanårsvalet.

Republikanernas taktik inför mellanårsvalet går ut på att utmåla Biden som en svag ledare som är oförmögen att lösa ett antal kriser: Från ökningen av migranter vid gränsen, till en ökning av våldsbrott och nu situationen i Afghanistan.

I hemliga samtal har ledamöter i representanthuset diskuterat huruvida två av Joe Bidens mest förtrogna närmaste medarbetare – utrikesminister Antony Blinken och säkerhetsrådgivaren Jake Sullivan – borde få sparken, skriver Washington Post.

– Jag oroar mig för Bidens förmåga att uppfylla sin agenda, säger John Jackson, ordförande för Demokraterna i DeKalb County i Georgia där det kommer vara jämnt mellan partierna i valet 2022, till tidningen.

– Jag är inte nödvändigtvis kritisk mot hans politik, snarare hans utförande.

Även Joe Bidens förtrogna inom kongressen erkänner att han genomgår en tuff tid – den värsta hittills.

– Det är som att han går genom en stor storm och att han står mitt i den på scenen, säger Andy Levin, demokratisk ledamot från Michigan, till Washington Post.

– Så hans hår är på ända och kostymen skrynklig, men han står fast där och styr så gott han kan.

Opinionsmätningar ger inte oroliga demokrater någon tröst. I en mätning från Gallup har förtroendet för president Biden minskat från 56 procent i juni till 49 procent i början av augusti.

En undersökning i mitten av augusti av NBC News visade på ett rejält fall i amerikanernas förtroende för hur Biden sköter pandemin. Minskningen var 16 procentenheter.

– Det är en tuff månad. Det är en tuff månad för landet. Det är en tuff månad för presidenten, säger demokratiska opinionsmätaren Celinda Lake som var rådgivare under Bidens presidentkampanj, till Washington Post.

Andra inom partiet avfärdar oron.

– Sluta kissa i sängen och återgå till arbetet. Vi ska leverera resultat för det amerikanska folket, säger Sean Patrick Maloney, demokratisk ledamot från New York, till Washington Post.

Republikanen Elise Stefanik riktar också hård kritik mot Biden efter terrorattacken vid flygplatsen i Kabul.

Svarade med drönarattack

För Demokraterna kommer det vara viktigt att hålla koll på utvecklingen i Afghanistan och inte låta terrorgrupperingar växa sig starka under talibanstyret.

Många bedömare menar att ett terrordåd i väst som planerats och finansierats från Afghanistan efter att amerikanska trupper lämnat landet vore en politisk mardröm från Joe Biden.

Under natten till lördagen genomförde USA en drönarattack mot IS-mål inom Afghanistan. Två medlemmar ut terrorgruppen ska ha dödats. De ska ha varit ansvariga för att planera nya död mot amerikanska mål.

”Jag sa att vi skulle jaga gruppen ansvariga för attacken på våra trupper och oskyldiga civila i Kabul och det har vi gjort”, säger Joe Biden i ett uttalande under lördagen.

”Anfallet var inte den sista. Vi kommer fortsätta jaga varje person inblandade i den avskyvärda attacken och låta dem betala. När någon försöker skada USA eller attackera våra trupper kommer vi svara”, hette det från presidenten.