Storbritannien inför nya sanktioner mot Ryssland

Uppdaterad 2022-06-18 | Publicerad 2022-06-16

Storbritannien inför i dag nya hårda sanktioner mot en rad ryska medborgare.
Bland annat patriarken Kirill som pekas ut som en viktig förespråkare för invasionen av Ukraina.
– I dag riktar vi siktet mot dem som möjliggör och utför Putins krig som lett till ofattbart lidande i Ukraina, säger utrikesminister Liz Truss.

Följ ämnen
Ryssland

Storbritannien har under torsdagen infört ytterligare sanktioner mot Ryssland. Nu med fokus på det barbariska agerandet mot barnen i Ukraina, skriver den brittiska regeringen i ett pressmeddelande.

– Vi kommer inte att tröttna på att försvara frihet och demokrati och sätta press på Putin tills Ukraina lyckas, säger utrikesminister Liz Truss.

Patriarken har flera gånger visat sitt godkännande av Putins krig.

Sanktionerna riktas mot bland andra patriarken Kirill, den ryska kyrkans överhuvud. Han har upprepade gånger visat sitt stöd för och godkännande av Putins krig. Tillkännagivandet kommer två veckor efter att EU strukit den mäktiga prästen från sin senaste sanktionslista, efter att Ungern motsatt sig.

Även den ryska politikern och barnrättskommissionären Maria Lvova-Belova står på sanktionslistan. Detta för hennes påstådda inblandning i tvångsförflyttning och adoption av ukrainska barn.

– I dag riktar vi siktet mot dem som möjliggör och utför Putins krig som lett till ofattbart lidande i Ukraina, inkluderat tvångsförflyttning och adoption av barn, säger Truss.

Lvova-Belova har anklagats för att ha gjort det möjligt för 2 000 utsatta barn som våldsamt förts bort från Luhansk- och Donetsk-regionerna och att ha infört en ny policy för att underlätta deras tvångsadoptioner i Ryssland.

Sanktionerna riktar sig också mot Putins allierade, militära befälhavare och vapenhandlare, skriver de i pressmeddelandet. Detta för att de fortsätter att blunda för de påstådda krigsbrotten och stöttar Putins blodiga offensiv.

Patriarken Kirill pekas ut som en viktig förespråkare för invasionen av Ukraina.