Amnestyrapport: Sverige måste skydda samerna

TT

Publicerad 2024-04-24 12.55

Samernas flagga framför Sveriges Riksdag. Amnesty International menar att Sverige måste göra mer för att skydda samernas rättigheter. Arkivbild.

Sverige måste skydda samers rättigheter och få ett slut på ”gamla koloniala mönster”, skriver Amnesty International i sin årsrapport. Organisationen anser att Sverige backar gällande grundläggande människorättsfrågor.

Enligt Amnesty hotas samernas kulturella överlevnad när trycket på samiska traditionella marker ökar. Det finns många intressen i områdena, bland annat från gruvnäring och skogsavverkning, men även klimatförändringarna spär på trycket.

Om samernas grundläggande rättigheter till sina egna marker inte garanteras är det ett svenskt misslyckande med att leva upp till internationella åtaganden om urfolks rättigheter, skriver Amnesty.

Människorättsorganisationen lyfter även kritik även inom andra områden, bland annat att brottsförebyggande åtgärder riskerar att förstärka den strukturella rasismen, att demonstrationsfriheten sätts på prov och att utsatta EU-medborgare inte får den vård de har rätt till.