"Nedräkning mot katastrof" – Rafahoffensiv nära?

Mia Holmberg Karlsson/TT

Publicerad 2024-04-24

Israel gör sig redo för att inleda sin markoffensiv mot Rafah ”mycket snart”, enligt israeliska medier.

Hjälporganisationer famlar i blindo under ”nedräkningen mot katastrofen”, uppger människorättsprofilen Jan Egeland.

– Israel går vidare med operationen för att angripa Hamas i Rafah, säger den israeliska regeringstalespersonen David Mencer under onsdagseftermiddagen enligt AFP.

Offensiven mot staden i södra Gaza kommer att ske i faser, enligt statsägda israeliska Kan 11:s uppgifter.

Det första steget är evakuering av över en miljon palestinier, rapporterar tv-kanalen med hänvisning till två amerikanska källor.

Människorna i Rafah – varav hundratusentals tagit skydd där under månader av israeliskt bombardemang mot andra delar av Gaza – kommer att beordras evakuering inom de närmaste fyra, fem veckorna, skriver The Jerusalem Post.

Brigader till södra Gaza

De kommer enligt tidningens uppgifter att inhysas i tältläger som upprättats av internationella biståndsorganisationer. På satellitbilder tagna i veckan, som analyserats av nyhetsbyrån AP, syns rader av tältliknande strukturer i närheten av både Rafah och närliggande Khan Yunis. Anläggningarna fanns inte där på satellitbilder tagna i början av april.

På onsdagen meddelar Israels militär att två brigader med reservister som nyligen sattes in i norra Gazaremsan nu i stället skickas till de södra delarna. Åtgärden tolkas som ytterligare ett tecken på att den planerade markoffensiven mot Rafah är nära förestående.

Brigaderna har ”de senaste veckorna förberett sig på att ge sig in i Gazaremsan”, skriver tidningen Haaretz.

Röda Korset varnar

Omvärlden har i månader varnat för att den planerade offensiven kan få katastrofala humanitära följder. På tisdagen sade Norsk flyktinghjälps chef Jan Egeland till nyhetsbyrån AFP att ”alla verkar räkna ner mot ett krig mot det största flyktinglägret på jorden”. Hjälporganisationer står fullkomligt hjälplösa, enligt Egeland.

– Vi famlar i blindo kring hur vi ska hantera den här nedräkningen mot katastrof, sade han.

– Det finns ingen information, inget samråd med humanitära (organisationer), ingen vägledning, inget hopp.

Röda Korset betonade samtidigt att en evakuering av Rafahs hundratusentals människor inte är möjlig ”under nuvarande förhållanden”, rapporterar AFP.