Uppsala kommun lägger ner satsning mot gängvåld

Publicerad 2024-04-18

Jonas Eronen är kommisarie vid Uppsalapolisen.

Uppsala är hårt drabbat av det grova gängvåldet.

Samtidigt lägger kommunen ner GVI – en strategi som uppges minska och förebygga den negativa utvecklingen.

– Vi har beslutat att jobba mer långsiktigt med andra metoder utifrån lägesbilden, säger Jonas Eronen vid polisen i Uppsala.

I september förra året vädjade polis och socialtjänst i Uppsala kommun om att stoppa våldet i ett brev till gängen:

”Vi vill inte att du ska dö”, inleddes det gemensamma brevet som var en del av gruppvåldsintervention GVI.

Sedan 2021 har Kriminalvården tillsammans med Brottsförebyggande rådet (Brå) och polisen haft ett gemensamt regeringsuppdrag att sprida den brottsförebyggande strategin GVI till flera orter i landet.

I mars kom slutredovisningen som visar att strategin skapar ”goda förutsättningar för att nå önskad effekt mot det grova våldet.”

GVI är numera ”helt eller delvis” sjösatt i Örebro, Göteborg, Järfälla, Upplands-Bro, Huddinge och Uppsala, enligt slutredovisningen.

”Det är inte bortkastat”

Men trots att strategin nu arbetats in i över två års tid lägger Uppsala kommun ner arbetet, efter ett beslut i början på april. Det bekräftar kommunen för Aftonbladet.

– Det är inte är rätt tajming för GVI just nu. Dörren är inte stängd för alltid men utifrån läget med våldsvågen som drabbat Uppsala så har det varit svårt utifrån hur GVI är upplagt, säger Ann-Christine Dahlén, avdelningschef på Socialförvaltningen i Uppsala.

Dahlén understryker att kommunen genom åren har utvecklat ett bra samarbete med polisen och andra myndigheter.

– Samverkan har förstärkts under processen även om vi inte gått i mål med GVI helt ut. Det är inte bortkostat.

Polisen: ”GVI har begränsningar”

Jonas Eronen, poliskommissarie i Uppsala, är också han positiv till kommunens beslut. Det är främst de geografiska begränsningarna med GVI som motiverar myndigheten att satsa hårdare på andra strategier, enligt honom.

Uppsala har plågats av flera allvarliga gängrelaterade våldsdåd de senaste åren.

– Brottsligheten tar exempelvis inte hänsyn till några gränser på en karta och GVI har ju begränsningen: Uppsala kommun, säger Eronen och fortsätter:

– Vi har beslutat att jobba mer långsiktigt med andra metoder utifrån lägesbilden vi har och har haft. Vi satsar på redan etablerade insatser och sådana som är på gång.

Några exempel på satsningar är SSPF, en samverkansmodell där skola, socialtjänst, polis och fritid medverkar, och Bob, barn och unga i organiserad brottslighet, som ska införas under våren för att hindra att barn och unga ansluter sig till kriminella nätverk.

– Vi fortsätter jobba hårt och prioriterat mot de här frågorna men inte under GVI-flagg helt enkelt, säger Eronen.

Har inte kommunicerats

Samtidigt går det inte att läsa om nedläggningen någonstans på kommunens hemsida. Där finns snarare information om hur kommunen samarbetar inom GVI och vad som är målet med strategin.

Varför kommunicerar ni inte att man avslutat GVI?

– Vi har kommunicerat det internt i våra olika myndigheter men vi har inte gått ut med det. Ett av skälen är att vi vill att det här ska kommuniceras via kommunstyrelsen. Beslutet fattades den 3 april men de har sitt kommunstyrelsemöte den 8 maj, säger Ann-Christine Dahlén på Socialförvaltningen.

Flera grova våldbrott i Uppsala

Det var framför allt under andra halvan av 2023 som flera grova våldsbrott inträffade i Uppsala.

Efter att gängledaren Ismail Abdos mamma sköts till döds i stadsdelen Gränby följde en rad skjutningar och bombdåd.

Så sent som i slutet av mars i år hittades en man i 20-årsåldern skjuten i staden. Morgonen efter greps en man i 25-årsåldern misstänkt för mordförsök.

– Vi kommer fortsätta samarbeta för att stävja kriminaliteten och det dödliga våldet i Uppsala på olika sätt, säger Ann-Christine Dahlén.

Följ ämnen i artikeln