Vild apa lyckades behandla sitt eget sår

Hanna Odelfors/TT

Publicerad 2024-05-03

Orangutang-hanen smörjer en sörja av tuggade blad över ett djupt sår på kinden. För vad som tros vara första gången har ett vilt djur setts behandla sig själv – med en känd medicinalväxt.

Först valde han ut och plockade bladen. Under hela sju minuter sågs sedan orangutang-hanen på Sumatra tugga bladen, som var från medicinalväxten Fibrauea tinctoria, och applicera växtsaften som bildades på sitt sår på ena kinden.

Därefter smörjde han ut själva bladröran tills hela såret var täckt.

Allt som allt tog proceduren över en halvtimme – och att den inte utfördes på andra delar av kroppen tyder på att det var en medveten handling för att ”behandla” såret, menar forskarna. De rapporterar fyndet i tidskriften Scientific Reports.

Forskarna tror att bladen, som har antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper, kan ha hjälpt mot smärta och inflammation.

Växten i fråga har länge använts av ursprungsbefolkning i Sydostasien mot exempelvis malaria och dysenteri.

Eget påfund?

Enligt forskarna är det sannolikt den första rapporten där ett vilt djur utför vad som synes vara en sårbehandling med en växt med kända medicinska egenskaper.

Frågan är om orangutanghannen, som forskarna kallar Rakus, lärt sig manövern av sina artfränder eller uppfunnit den själv? Det kan forskarna inte svara på.

Men att orangutanger tidigare inte setts göra vad som likar en aktiv sårbehandling – trots tusentals timmars studier av arten – kan ha att göra med att man sällan träffar på skadade apor, menar de.

Tidigare har däremot andra sätt att ta hand om sår observerats hos stora apor, såsom att tugga eller svälja växter med medicinska egenskaper – men inte att smörja dem på ett nyblivet sår.

Gemensam förfader

En hel del tyder på att beteendet att behandla sår kan ha uppstått hos en gemensam förfader till människoapor och oss människor, menar forskarna, som är verksamma vid Max Planck-institutet i Tyskland och Universitas Nasional i Indonesien.

Hur gick det då med Rakus sår? Det läkte utan synbara tecken på infektion, skriver forskarna. Efter ett par månader återstod bara ett svagt ärr.