Rasar mot miljonvinsterna: ”Släppt in räven i hönshuset”

V-ledaren: ”Pengar ska gå till vården – inte till sommarhus”

Publicerad 2024-05-24

Aida Hadzialic (S) menar att regionerna måste bli bättre arbetsgivare, för att få folk att vilja bli anställda: ”Mer av pengarna ska tillbaka till den egna personalen”.

Miljonvinster har plockats ut från hyrbolagen inom vården, visar Aftonbladets granskning, som väcker reaktioner.

Nooshi Dadgostar (V) menar att hyrbolagen måste bort från vården helt.

– Ansvaret ligger hos den som släppte in räven i hönshuset, säger Aida Hadzialic (S), regionråd i Stockholm .

Aftonbladet har kartlagt vårdbolagen som hyr ut stafettläkare och sjuksköterskor till landets regioner. Många av företagsägarna tar ut miljonvinster – pengar som i grunden utgörs av offentliga medel.

– Jag blir såklart väldigt provocerad av att det har fått gå så här långt, säger Aida Hadzialic (S), regionstyrelsens ordförande i Stockholm.

– Under många år har välfärden och sjukvården tillåtits bli en kassako. Enskilda intressen har fått gå före allmänintresset. Vårdens pengar ska gå till vård, inte till särintressen eller till enskilda hyrbolag som i detta fall.

Korridoren på ett sjukhus i Västernorrland - landets mest hyrberoende region, som har tvingats till stora besparingar.

Region Stockholm var tidigt ute med att bromsa de skenande hyrkostnaderna.

Tidigare hyrde man in personal för en miljard om året – förra året hade man lyckats minska kostnaderna med 340 miljoner, och de fortsätter nedåt i år.

Nu har fler regioner följt efter. På vissa håll inför man ”hyrstopp”.

Nooshi Dadgostar (V) tycker att pengarna som hyrbolagen delar ut till ägarna kunde användas bättre:  ”Miljarder kronor som hade kunnat användas till att höja den fasta personalens löner eller sänka arbetstiden går iväg i merkostnader” säger hon.

”Pengar ska gå till vård – inte sommarhus”

Samtidigt har många sjukhus och vårdcentraler svårt att behålla och rekrytera personal. Många varnar för en bemanningskris inför sommaren.

Nooshi Dadgostar, partiledare för Vänsterpartiet, beskriver det som ett ”skrämmande systemfel”. Fast anställd personal behöver få det bättre för att slippa bli hyrsyrror, menar hon.

– Vårdförbundet har varslat om strejk för att få drägliga villkor för alla de sjuksköterskor, barnmorskor och andra vårdanställda som nu går på knäna Samtidigt har miljarder kronor gått från regionerna och vården till hyrbolagen i stället för till personal som är i akut behov, säger hon.

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro utanför sjukhus i Stockholm. Facket har varslat om strejk och införde en övertidsblockad under våren, efter att förhandlingarna med arbetsgivarna strandat.

Att ett av hyrbolagen som Aftonbladet granskat har åkt på miljonbelopp i en stor skattesmäll är problematiskt, enligt Dadgostar.

– Det är inte lämpligt att de ska vara en del av SKR:s rikstäckande avtal i vården. Skattepengar ska gå till vård, inte sommarhus. Bolagen behöver tas bort och inte användas av någon region.