Polisen: Händelserna i Märsta kopplade till kriminella miljön

En person anhållen

Publicerad 2022-10-13

En ung man sköts till döds i Märsta under tisdagskvällen.

Samma dag gjorde polisen ett stort beslag av bland annat vapen och narkotika i området.

– Som alltid vill vi bedöma om händelser hänger ihop och det gäller alla händelser i de här miljöerna, säger Martin Wallin, operationsledare vid Sollentunapolisen.

Sollentunapolisen gjorde på tisdagen ett stort beslag på en adress i Märsta norr om Stockholm. Enligt polisen handlar beslaget bland annat om vapen och narkotika. 

– Det är ett omfattande beslag med ett flertal vapen, det är även narkotika och eventuellt sprängmedel, säger polisens operationsledare Martin Wallin.

Enligt uppgifter till Aftonbladet handlar det om flera automatvapen och AK47:or. Enligt Aftonbladets uppgifter hittades även en handgranat och ammunition. 

En person sitter frihetsberövad i ärendet och är anhållen misstänkt för synnerligen grovt vapenbrott och fler misstankar kan tillkomma.

”Ett omfattande beslag”

Martin Wallin vill inte gå in på om fler kan vara inblandade i ärendet.

Vad som leder fram till beslaget är ingenting som polisen vill gå närmare in på.

– Bakgrunden till beslaget är ingenting jag kan gå in på i nuläget med tanke på förundersökningen, säger Martin Wallin. 

Hur mycket narkotika handlar det om?

– Det är ingenting jag kan gå in på. Jag kan bara säga att beslaget i stort är ett omfattande beslag. Sedan hur mycket av olika delar det kan jag inte gå in på, säger Martin Wallin. 

Vad var det för typ av sprängmedel?

– Det är ingenting som jag kan gå in på i nuläget.

Tittar på kopplingar

På tisdagskvällen sköts en man i 25-årsåldern till döds i Märsta. Ingen person har gripits. Det finns uppgifter om att en mörk bil setts lämna platsen efteråt. Det finns även uppgifter om att en mörkklädd person försvunnit på en vit skoter.

Mannen som sköts i Märsta i tisdags kväll är i 25-årsåldern.

Vittnen larmade efter att ha hört skrik och ett ”metalliskt läte”.

Hänger de här händelserna ihop?

– Det är för tidigt att uttala sig om det finns något samband mellan dem. Vi bedömer regelbundet och tittar på samband mellan alla olika händelser som vi har, säger Martin Walln.

Både beslaget och dödsskjutningen i Märsta kopplas till den kriminella miljön i området, enligt polisen.

– Vi ser att båda de här händelserna som sker i Märsta under gårdagskvällen är kopplade till den organiserade brottsligheten som finns i området, säger Martin Wallin och fortsätter:

– Vi jobbar sedan en lång tid tillbaka med ett långsiktigt arbete i Märsta för att bryta den ner den lokala kriminella miljön i området. Det gör vi med en massa olika åtgärder och vi jobbar med synlig polisiär resurs, dold resurs genom spaning och underrättelsearbete men också myndighetssamverkan.

Följ ämnen i artikeln