Bananflugexperten: Därför är det extra mycket bananflugor när inflationen stiger

Publicerad 2023-10-01

Inflationen ökar, och likaså bananflugorna.

Nu misstänker flugforskaren Marcus Stensmyr att det kan ha ett samband.

– I köket finns det ingen som äter bananflugorna – utöver en nyfiken katt kanske, säger han.

De ökända bananflugorna brukar göra sig hemmastadda under sommarens rötmånad. Men i år larmar hushåll om att det är ännu fler bananflugor än vanligt – och att de kommit senare på året.

Marcus Stensmyr, flugforskare vid Lunds Universitet, tror att det bland annat beror på att september har varit ovanligt varmt.

Men han ser även ett samband med inflationen.

Bananflugorna kan följa med hem från affären.

”Slänger inte i första taget”

– När jag gick i matbutiken så tänkte jag att både potatisen och löken såg tristare ut än vanligt. Jag kan tänka mig att butiken har kvar varorna som de i vanliga fall skulle kastat lite tidigare. Det gör att det blir mer bananflugor i affärerna – vilket du sedan får med dig hem, säger Marcus Stensmyr.

Både rödlöken och citrusfrukter är bananflugornas stora kalas. De lägger gärna sina ägg i jäst och bakterier som bildas när frukten börjar bli dålig.

– Sedan märker man själv att man inte slänger saker i första taget. Frukt och grönt är dyrare, och det gör att den får ligga kvar längre. På så sätt blir det en perfekt grogrund för nya flugor.

Marcus Stensmyr, flugforskare vid Lunds Universitet.

Lägger 200 ägg

Och när frukten väl fått ligga framme lite för länge i hemmet så går det fort.

– Den räcker att en gravid hona följer med hem från affären. Sedan lägger hon 200 ägg, och 13–14 dagar senare kommer det 200 nya vuxna som är könsmogna inom någon dag. Det kan bli enorma mängder på väldigt kort tid, säger Stensmyr och fortsätter:

– Ute i naturen överlever inte alla larver. Men i köket finns det ingen som äter bananflugorna utöver en nyfiken katt kanske.

En hona lägger 200 ägg. Två veckor senare är invasionen ett faktum.

Även om man är jättenoggrann med att ta ut sopor och städa, så tycks man ändå aldrig bli av med flugorna. Hur kommer det sig?

– De är pyttesmå, så det behövs inte mycket. Man har kanske missat någon liten vinfläck där det bildats jäst, det kan vara tillräckligt.

Så blir du av med inkräktarna

För att bli av med bananflugorna så är det viktigt att äta upp frukt och grönt innan de blir dåliga – och städa upp spill och fläckar.

– Men är det riktigt illa brukar jag använda dammsugaren, säger Marcus Stensmyr.

Bananflugexpertens bästa tips är dock att ta ett glas med en smalare öppning. Sedan hälla i balsamvinäger eller äppelcidervinäger, en gnutta såpa och lite apelsinskal mot kanten så bananflugorna halkar i.

– Det räcker faktiskt. Honung och sådant som det kan stå i vissa husmorstips behövs inte. Utan det är just lukten av vinäger som gäller.

Expertens bästa tips: Det är lukten av vinäger som gäller i fällorna.

Följ ämnen i artikeln