Magsjukeutbrott på Kebnekaise – fjällstationen stängs

Uppdaterad 2023-08-06 | Publicerad 2023-08-05

Magsjuka har slagit till vid Kebnekaise fjällstation.

Svenska turistföreningen (STF) har nu valt att stänga stationen tills smittan är under kontroll.

Enligt SVT Nyheter Norrbotten har totalt omkring 15 gäster på fjällstationen drabbats av magsjuka den gångna veckan.

Tre personer har fått hämtas av fjällräddningen efter att ha blivit sjuka efter att de gett sig ut på vandring mot Kebnekaises topp.

Kebnekaise fjällstation.

Tidigare i somras förstördes stationens avlopp av kraftiga vattenflöden. Det gör att där inte finns några toaletter utan besökarna är hänvisade till bajamajor.

Något som försvårar situationen.

I ett försök att stoppa spridningen infördes extra hygien- och saneringsrutiner, bland annat de separata dassen för de som insjuknat, men det verkar inte ha stoppat smittspridningen.

Stänger stationen: ”Behöver nya dass”

Enligt STF har vandrare insjuknat i allt snabbare takt de senaste dygnen. De har därför valt att stänga anläggningen tillfälligt tills dess att situationen förbättrats.

”Vi har allt svårare att isolera gäster, sanera utrymmen i den takt som krävs och avdela separata dass för de som är sjuka”, skriver de på Facebook.

”Vi behöver bryta smittspridningen och ge personalen en chans att sanera alla utrymmen ordentligt och få upp nya dass till området.”

Bajsråden till vandrarna

Flera fjällvandrare har hört av sig till Aftonbladet och berättat att de mött magsjuka vandrare ute på lederna både i området kring Kebnekaise och längre norrut.

Vandrare som rör sig i området uppmanas att inte bajsa i närheten av vandringslederna och att tvätta händerna ofta – men inte i rinnande vatten i fjällbäckarna.

– Det är ju fler ute i fjällen och rinnande vatten åker ju vidare, säger, säger STF:s fjällchef Maria Persson till SVT.

”Om du behöver göra dina behov ute i naturen: gå minst 100 meter från led respektive vattendrag för att uträtta dina behov, gräv en grop, och täck över”, skriver STF Kebnekaise fjällstation i ett inlägg på Facebook.