Ukraina: Ny typ av flygbomb mot Charkiv

TT

Publicerad 2024-03-28

Ett skadat flerfamiljshus i Charkiv efter onsdagens ryska flyganfall.

Rysslands luftangrepp mot Charkiv i nordöstra Ukraina fortsätter.

En ny typ av flygbomb kan ha använts i onsdagens attack mot ett bostadskvarter i storstaden.

En restaurang förstördes i en attack strax efter midnatt lokal tid natten till torsdag, uppger borgmästaren Ihor Terechov på Telegram. Ingen person verkar ha skadats i just den attacken, skriver han.

Två timmar senare rapporterar borgmästaren om ytterligare en explosion i staden.

Ukrainska flygvapnet uppmanar samtidigt Charkivborna att söka skydd och varnar för stundande robotanfall.

Ny flygbomb

Tidigare under dagen dödades en man och 19 andra personer skadades, varav fyra barn, när ryska flygbomber slog ned i centrala delar av staden. 18 lägenhetshus samt stadens institut för akutkirurgi skadades.

Ryssland kan ha använt en ny typ av bomb i attacken, uppger den regionala polischefen Volodymyr Tymosjko, rapporterar Reuters.

– Detta är något mellan en guidad flygbomb som de har använt nyligen och en robot. Det är en flygande bomb så att säga, säger Tymosjko.

Bombtypen har en räckvidd på 90 kilometer, enligt regionens guvernör Oleh Sinegubov.

– Det verkar som om ryssarna har bestämt sig för att testa sina modifierade bomber på invånare i ett bostadshus. På en lekplats, en skola och ett sjukhus.

Zelenskyj vädjar om stridsplan

Charkiv, Ukrainas näst största stad, har den senaste veckan brottats med omfattande strömavbrott och avbrott i vatten- och värmeförsörjningen till följd av de ryska attackerna.

”Försök att tvinga mer än en miljon människor till mörkläggning, ständiga robotanfall och ”shaheds” (attackdrönare). Nu – flygbomber. Bara på en vanlig gata, vid hus, en skola, vanlig civil infrastruktur”, sade den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj i ett uttalande på onsdagen.

Han understryker att det är viktigt att Ukraina snabbt får tillgång till stridsplan av typen F-16 för att kunna försvara sig, vilket flera västländer utlovat.