Interna M-kritiken: ”De sjunkande förväntningarnas nöjdhet”

Uppdaterad 2024-03-25 | Publicerad 2024-03-24

Moderaterna har parkerat sig som Sveriges tredje största parti – nu växer frustrationen internt.

Enligt M-källor talar man om ”de sjunkande förväntningarnas nöjdhet”.

– Vi leder regeringen men blir allt mer irrelevanta. Fixar inte Ulf Kristersson det här nu så kommer han aldrig att lyckas, säger en källa.

Statsminister Ulf Kristersson har den senaste månaden fått ett uppsving i opinionen. Men med stigande popularitet följer också en ökad press. Aftonbladet har varit i kontakt med M-källor som talar om en stor intern frustration.

Frustrationen kulminerade under ett konferens där förbundsordföranden från Moderaternas olika länsförbund samlades för att lyssna på partiledningens analyser av läget.

Vice partisekreterare Martin Borgs ska enligt uppgifter till Aftonbladet under mötet ha visat upp diagram och siffror från olika opinionsundersökningar. Siffrorna visade ökningar på 0,2 till 1 procentenhet.

– Detta beskrevs som en jordskredsseger. Det verkar som att de är glada så länge vi ligger över 19 procent, säger en källa.

Glada om vi ligger över 19 procent

Enligt källan kallas partiledningens entusiasm internt för ”de sjunkande förväntningarnas nöjdhet”. Uttrycket är en lek med Tage Erlanders citat ”de stigande förväntningarnas missnöje” som myntades för att beskriva att människor blir allt mer missnöjda trots att de får det ekonomiskt bättre.

– Folk blir förbannade och undrar hur vi hamnade här. Ska vi vara glada bara vi ligger över 19 procent? Kristersson har haft en fantastisk månad men då ökar kravet. Du får inte många bättre perioder än så här. Han måste se till så att vi kommer över Sverigedemokraternas nivå, säger en M-källa.

För att fortsätta öka måste M börja fokusera på partiets kärnfrågor, som ekonomisk politik, enligt Aftonbladets källor.

Martin Borgs (M), biträdande partisekreterare med ansvar för strategi och kommunikation.

Väldigt bra veckor

Stödet för Moderaterna har ökat i flera opinionsmätningar. I Aftonbladet/Demoskops senaste väljarbarometer uppmätte partiet nästan 20 procent, en ökning på 1,3 procentenheter sedan föregående månad.

Martin Borgs, biträdande partisekreterare med ansvar för strategi och kommunikation, gör analysen att uppgången beror på att medborgarna börjar se resultat av regeringens politik. Han nämner polisens möjligheter att bekämpa brott, Nato-inträdet och att inflationen börjar gå ner.

– Det är en positiv trend, men det är mycket hårt arbete som återstår. Vi behöver vinna tillbaka storstadsväljare, kvinnor och de som röstade på oss kommunalt men inte i riksdagen, säger han.

Inte viktigt att vara större än SD nu

Att bli större än SD är inget delmål för partiet.

– Om vi är större eller mindre än SD i opinionen mellan val är inte det viktiga. De har fler mandat än oss i riksdagen men vi kan tillsammans samla majoritet för att få ordning på Sverige, säger Borgs.

Internt pratar man om ”de sjunkande förväntningarnas nöjdhet”. Har du hört talas om det?

– Det var en snitsig formulering men det har jag inte hört. Partiledningen är absolut inte nöjd. På sikt är målsättningen att vi ska bli Sveriges största parti, något vi aldrig har lyckats med i allmänna val. Som Ulf brukar säga - det här är ett maraton och inte en sprint.