Austin: Alternativ finns till offensiv i Rafah

TT

Publicerad 2024-03-27

Yoav Gallant, längst fram till vänster, träffade Lloyd Austin, längst till höger.

Antalet civila offer i Gaza är alldeles för högt. Det understryker USA:s försvarsminister Lloyd Austin vid ett besök av israeliska kollegan Yoav Gallant.

– I Gaza i dag är antalet civila offer alldeles för högt, och mängden humanitärt bistånd alldeles för låg, sade Austin enligt en utskrift från tisdagens möte med Gallant i Pentagon, USA:s försvarshögkvarter.

– Vårt mål är att göra Israel och regionen säkrare. Och som jag konsekvent sagt, att skydda civila palestinier är både en moralisk nödvändighet och ett strategiskt krav.

Säkerheten för de 1,5 miljoner palestinier som flytt till gränsstaden Rafah i södra Gaza är också av högsta prioritet för USA, tillade han.

– Vi kommer att diskutera alternativa tillvägagångssätt för att slå mot Hamas-element.

Gallant upprätthåller dock den israeliska linjen att en markoffensiv mot Rafah är nödvändig. I övriga Gazaremsan säger sig Israel ha slagit ut 18 eller 19 av det som beskrivs som palestinska och terrorstämplade Hamas bataljoner. Men i Rafah finns ytterligare fem, som enligt Israel befaras använda civila där som mänskliga sköldar.

– Det är det sista viktiga fästet som inte har förlorat (Hamas) bataljonsbefäl, säger Gallant till israeliska medier.

FN:s säkerhetsråd godkände i måndags en resolution som kräver vapenvila i Gaza. Att USA, som har möjlighet att lägga veto, inte gjorde det har bidragit till en frostigare relation med Israel.