Efter Malmströms avhopp: ”Finns en underliggande kritik”

Publicerad 2023-05-11

Liberalernas partiledare Johan Pehrson kommenterar nu Cecilia Malmströms avhopp för första gången i SVT:s ”30 minuter”.

Han menar att Tidöavtalet kan ligga till grund för avhoppet.

– Det finns en underliggande kritik mot att vi har bildat en annan regering, som försatt vänsterpopulisterna i opposition.

Under gårdagen bekräftade den förre ministern och EU-kommissionären för Dagens Nyheter att hon lämnat Liberalerna. I SVT:s ”30 minuter” talar Pehrson ut om avhoppet och kritiken inifrån partiet.

Malmströms avhopp är bara ett i mängden av markeringar mot Liberalerna sedan valet.

Den förra partiledaren Bengt Westerberg meddelade innan valet att han skulle rösta på Centerparitet, något även den tidigare ministern Birgitta Ohlsson valde att göra.

Johan Pehrson intervjuas av Anders Holmberg i ”30 minuter”.

”Ganska odramatiskt”

Johan Pehrson menar att hennes beslut att lämna efter en ”lång gärning i paritet” är tråkigt, men att allt gått ganska lugnt till.

– Det är ganska odramatiskt att folk kommer in i partier och går ur partier, säger Johan Pehrson.

Pehrson menar även att hennes avhopp kan ha andra anledningar än kritik riktad mot liberalernas politik.

– Hon har slutat vara tung politiker har andra uppdrag i tankesmedjor och så. Det är kanske ett behov att visa att hon är helt oberoende, säger Johan Pehrson.

Anledningen till hennes avhopp säger Pehrson att hon får utveckla själv, samtidigt är han medveten om att det finns en intern kritik mot partiet.

– Det finns en underliggande kritik mot att vi har bildat en annan regering, som försatt vänsterpopulisterna i opposition.

Cecilia Malmström har tidigare varit EU-kommissionär.

”Måste ha rullgardinen neddragen”

Den kritik som internt riktats mot Tidöavtalets brist på liberal poltik slår Pehrson även tillbaka mot.

– Man måste ha rullgardinen neddragen mycket om man inte kan se att det i Tidöavtalet finns saker som Liberalerna fått igenom, säger Johan Pehrson.

Han menar att de bidragit till en liberal inriktning på avtalet och att samarbetet hade sett helt annorlunda ut om de inte varit med.

Som exempel nämner han utökad vindkraft och en armlängds avstånd till kulturen, frågor som nyligen varit uppe för debatt.

Följ ämnen i artikeln