De såg ingripandet från fönstret: ”Poliserna försökte deeskalera”

Publicerad 2024-01-07

JÖNKÖPING. En polis vårdas på sjukhus med livshotande skador efter ett ingripande i Kungsängen i Jönköping.

Grannarna i närheten av platsen följer nyhetsrapporteringen spänt.

– Att en polis blivit skadad... det är riktigt illa, säger Martin Hall, 47.

Vid lunchtid på söndagen satt Jakob Friberg, 26, i soffan hemma i bostadsområdet Kungsängen i Jönköping. Då hörde han sirener utanför fönstret och reste sig för att se vad som pågick.

På gång- och cykelbanan nedanför, som går mellan bostäderna och ett skogsområde, såg han ett pågående polisingripande. Polis hade kallats till platsen efter att en man i 35-årsåldern betett sig upprört och burit på ett vasst tillhygge.

– Här stod polisbilen, med blåljus och sirener, berättar han för Aftonbladet och visar däckspåren i snön intill vägen.

Tillsammans med sambon Hilma Jansson, 22, följde Jakob händelseutvecklingen. Totalt uppskattar de att det tog omkring 20 minuter efter att Jakob hörde sirenerna tills skeendet – där en polisman fick livshotande skador – var över.

– Vi såg inte mycket, man såg poliser röra sig mellan träden. Men vi hörde att poliserna skrek: ”ta det lugnt, lägg dig ned”, och verkligen försökte deeskalera (lugna ner) situationen, säger Jakob.

”Jättehemskt och otäckt”

Jakob och Hilma uppskattar att sju-åtta skott sköts efter att polismannen hade attackerats av mannen i 35-årsåldern. De såg personer bäras till ambulans på bår – men det var först senare de förstod att en polisman hade skadats.

Både polismannen, som enligt Region Jönköping har livshotande skador, och mannen i 35-årsåldern, som uppges vara allvarligt skadad, fördes till Länssjukhuset Ryhov. Där var polisnärvaron på söndagskvällen omfattande – flera polisfordon stod parkerade eller rörde sig kring akutmottagningen vid 19-tiden.

– Det är jättehemskt och otäckt. Man hoppas verkligen att det gått bra, man vill inte att polisens arbetsmiljö ska vara otrygg på det här sättet, säger Hilma Jansson.

Vid 17-tiden avvecklade polisen sina avspärrningar kring skogsområdet där attacken mot polismannen och skjutningen mot gärningsmannen inträffade. Januarimörkret har lagt sig tungt över Jönköping.

I stadsdelen Kungsängen märks inte många spår av det som inträffat under eftermiddagen. Joggare springer längs den tidigare avspärrade gång- och cykelbanan.

– Det är ett populärt joggingstråk, och många cyklar och promenerar här. Jag har aldrig känt mig rädd här, säger Hilma Jansson.

”Polisen ska skydda samhället”

Mellan bostadshusen intill promenerar Martin Hall med sin hund. Han tycker också att stadsdelen är trygg och lugn.

– Nej, generellt känner jag ingen rädsla eller otrygghet i det här området, säger han.

Han satt och tittade på film vid lunchtid och märkte inte av polisinsatsen. Men när han gick ut med hunden en stund senare såg han polisens avspärrningar vid gång- och cykelbanan.

– Jag gick in och läste på nyheterna, och såg att en polis blivit skadad. Det är riktigt illa, säger Martin Hall.

Nu hoppas han att läget förbättras.

– Poliser gör sitt jobb. De är människor de med, och de är lagens förlängda arm så det är oroväckande att sånt här händer. Att man ger sig på lagen såhär, polisen ska ju skydda samhället.

Jakob Friberg, som bevittnade polisingripandet från sitt vardagsrumsfönster, har fortsatt följa nyhetsrapporteringen efteråt.

– Man hoppas bara att det går bra. Det är det man är mest orolig för nu, säger han.

Martin Hall.

Följ ämnen i artikeln