Malmö inför klimatrådslag

Uppdaterad 2024-02-28 | Publicerad 2024-02-14

Malmö är en av tre svenska städer som inför ett klimatrådslag där invånarna får möjlighet att påverka beslut som rör klimatet.

Malmö är en av tre kommuner i landet som kommer att genomföra ett klimatrådslag, där invånarna får möjlighet att påverka och stärka den lokala klimatpolitiken.

Inför klimatrådslaget kommer ett fyrtital Malmöbor att rekryteras och utbildas i klimatkunskap. Deltagarna kommer att bestå av såväl enskilda Malmöbor, som representanter för det lokala civilsamhället, företagen och politiken. Tillsammans ska deltagarna ta fram förslag på hur Malmö stad ska arbeta med klimatfrågor som kommer att behandlas politiskt.

”Klimatfrågan kräver samarbete, ingen kommun kan ta sig an den här utmaningen på egen hand. Vi gör det tillsammans och att lyssna på invånarna är en självklar del av arbetet. Malmöborna måste få vara med och utforma framtidens klimatpolitik”, skriver Sofia Hedén (S), kommunalråd med ansvar för miljö och service, i ett pressmeddelande.

Först ut med ett klimatrådslag är Sollefteå och sist ut är Borås, som är kommunerna som förutom Malmö har valts ut av föreningen Klimatriksdagen för att testa modellen under året.

Föreningen Klimatriksdagen är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden förening, vars ändamål är att klimatfrågan ska få en central roll i den svenska valrörelsen och debatten.