Barnläkaren larmar regionerna om invasiv bakterie

Publicerad 2023-03-10

Flera barn har blivit sjuka av bakterien A-streptokocker i Sverige.

I Europa har flera barn dött av sjukdomen.

Nu ökar antalet fall av den invasiva A-streptokocker-bakterien i Sverige, rapporterar Läkartidningen.

– Vi har haft väldigt svårt sjuka barn i Sverige av det här. Man kan bli extremt svårt sjuk, i värsta fall kan man avlida, säger barnläkaren Jonas F Ludvigsson på Karolinska institutet.

Den invasiva bakterien A-streptokocker sprider sig runt i Europa.

I Danmark har 35 personer dött till följd av sjukdomen sedan december, två av dem var barn under 15 år. Och i Storbritannien har 40 barn dött av bakterien de senaste månaderna, enligt TT.

Nu ökar smittan även i Sverige, rapporterar Läkartidningen.

– Framför allt de senaste månaderna har vi sett lite fler fall, även om det är förhållandevis små siffror, säger Anders Lindblom, statsepidemiolog, till Läkartidningen.

Men barnläkaren Jonas F Ludvigsson, som även jobbar som professor på Karolinska institutet, höjer ett varningens finger. Han uppmanar distriktsläkare att ha koll på A-streptokockers spridning bland barn just nu.

– Vi har sett enstaka mycket svårt sjuka barn med grupp A streptokocker i Sverige i vinter, säger han.

Jonas F Ludvigsson, barnläkare och professor på Karolinska institutet.

Kan leda till blodförgiftning

A-streptokocker har speciella egenskaper som gör att det kan spridas snabbt i kroppen. Bakterien ger halsont och lunginflammation, och kan även leda till scharlakansfeber. Men har man otur kan en infektion leda till en blodförgiftning.

– Då drabbas barnet ofta av chock, och behöver omedelbart extra vätska, antibiotika och ofta syrgas. Det är en diagnos som ofta kräver intensivvård. Ofta påverkas flera organsystem i kroppen, och kroppens koagulationssystem kan spåra ur, säger han.

Barn med halsont och hög feber ska kontrolleras av värden, enligt barnläkaren.

Enligt Läkartidningen har andra länder i Europa rapporterat ett ökat antal fall av just scharlakansfeber på sistone. Statsepidemiolog Anders Lindbom på Folkhälsomyndigheten säger till tidningen att det är den första vintern med ökade kontakter efter pandemin, vilket gör att immuniteten i samhället är sämre.

– Det är viktigt att tänka på att det är en allvarlig sjukdom, som det är viktigt att upptäcka, säger Anders Lindblom till tidningen.

Jonas F Ludvigsson rekommenderar att barn med halsont och hög feber ska kontrolleras av vården för att se att inte har en A-streptokocker. Pencillin kan ha god effekt tidigt i infektionen.