Trumps hån: Kyrkogården är full av losers

Uppdaterad 2020-09-05 | Publicerad 2020-09-04

NEW YORK. President Trump ska upprepade gånger ha kallat amerikanska soldater som dött i strid för ”losers” och ”suckers”. Det framkommer i en ny artikel i the Atlantic, som nu får stor uppmärksamhet i USA.

Trump slår tillbaka mot den svidande kritiken och hävdar det är ett försök att påverka det stundande valet.

Under en resa till Frankrike 2018 hade president Trump ett planerat besök på kyrkogården Aisne-Marne utanför Paris, för att hedra amerikanska soldater som stupat i första världskriget. 

Men besöket blåstes av i sista minuten. 

Trump förklarade att en helikopter inte kunde ta sig till området i det kraftiga regnet och att secret service-personalen inte heller kunde köra dit honom.

Det ska inte ha varit de egentliga orsakerna till den inställda visiten, rapporterar nu tidningen the Atlantic. 

”Suckers”

Enligt fyra anonyma förstahandskällor, sägs Trump snarare ha varit bekymrad över att regnet skulle förstöra hans frisyr. Han ska också ha uttryckt att han inte tyckte att det var viktigt att hedra amerikanska soldater som dött i strid.

”Varför ska jag åka till den kyrkogården, den är full av losers”, ska Trump ha sagt, uppger källorna. 

I ytterligare en konversation, under samma resa till Frankrike, uttryckte Trump att de 1800 marinsoldater som förlorade sina liv där var ”suckers” för att de dog i stridigheterna vid Belleauskogen, skriver tidningen. 

Slaget vid Belleauskogen har stor betydelse i amerikansk historia under första världskriget. Det var där de allierade i Europa tillsammans med USA stoppade Tysklands framryckning mot Paris. 

Under vistelsen i Frankrike ska Trump även ha frågat några av sina närmaste medarbetare: ”Vilka var det egentligen som var de goda i det där kriget?”. Enligt källorna ska han även ha uttryckt att han inte förstod varför USA ingrep på samma sida som de allierade. 

USA:s president Donald Trump.

Det är inte första gången Trump gjort kontroversiella uttalanden om krigsveteraner – även om högt uppsatta republikanska politiker. Den tidigare presidenten George H.W. Bush, kallade han för ”loser” för att han sköts ner av japanerna under hans tid som stridspilot. 

Redan 2015 uttalade sig Trump nedsättande om den republikanske senatorn John McCain, som tillfångatogs i Vietnamkriget och under fem år var krigsfånge. ”Han är ingen krigshjälte. Jag gillar folk som inte blivit infångade”, sa Trump i samband med sin valkampanj. 

Kyrkogården Aisne-Marne utanför Paris.

Slår tillbaka: Rapporten falsk

John McCain var en av de prominenta republikaner som fortsatte att kritisera Trump, även efter att han nominerats till presidentposten. När McCain avled av cancer 2018 ska Trump enligt källor till the Atlantic ha sagt att ”de inte skulle stötta den förlorarens begravning”. 

Under tiden i Vita Huset har Trump upprepade gånger talat om uppskattningen av militärparader, men sagt att han har särskilda önskemål. När Vita Huset under 2018 planerade ett sådant evenemang, ska Trump ha bett sina anställda att inte inkludera amputerade veteraner i paraden, eftersom att han menade att det kunde få åskådare att bli illa till mods. ”Ingen vill se det där”, ska han ha sagt. 

Flera republikaner har ryckt ut till presidentens försvar, medan Demokrater kommit med skarp kritik. Presidentkandidaten Joe Biden passade på att hylla amerikanska krigsveteraner. 

Vita Huset ska inte ha velat kommentera uppgifterna före tidningens publicering. Men kort efteråt mejlade talespersonen Alyssa Farah ett uttalande: ”Denna rapport är falsk. President Trump har stor respekt för militären. Han har visat sitt engagemang mot dem hela tiden: levererat gällande sitt löfte om att ge våra trupper den lönehöjning de behöver, ökat militära utgifter, signerat reformer för veteraner och stöttat drabbade familjer”. 

Även Trump slår själv tillbaka mot kritikerstormen efter rapporteringen. Efter ett valmöte i Pennsylvania på torsdagskvällen hävdade han att artikeln är ett sätt att försöka påverka presidentvalet om två månader. 

– Om dessa anonyma vittnen verkligen existerar, är de lögnare. Jag kan svära på vad som helst att jag aldrig sagt det om våra fallna hjältar. Ingen respekterar dem mer än jag. 


Blågult med på Stryktipset: Expertens drag i jakt på
miljonerna