Resebolagen tvingas varna efter hajattack

Uppdaterad 2011-08-18 | Publicerad 2011-08-17

SOM "HAJEN" Chockade vittnen berättar att det var som i filmen.

Dödliga hajattacker i paradiset.

Ett hårt slag mot smekmånadsdestinationen Seychellerna som lockar många hundra svenska par varje år.

– De är rädda för dålig publicitet. Seychellerna är väldigt beroende av turister så det är inte bra att det kommer ut att det varit hajattacker, konstaterar Mikael Salomon, produktchef på Indcen resor.

Myndigheterna i Seychellerna varnade inte efter den första misstänkta hajattacken på stranden Anse Lazio på ön Parlin, som flera gånger korats till en av världens vackraste.

Stränderna avstängda

Nu har den andra dödliga hajattacken satt skräck i turistbranschen som står inför höstens och vinterns högsäsong.

– Den nyheten har inte nått oss om hajattacker, säger Aki Nicolaides, ägare till Kenzan Tours.

Först i går informerades de svenska reseagenter som varje år flyger in många hundra bröllopspar och barnfamiljer till paradisstränder med fantastisk snorkling.

– Nu är stränderna avstängda. De har flygit in marinspeciealister från Sydafrika som ska lösa problemet. De tror att det är en tigerhaj som normalt jagar på nätter och i grumligt vatten, säger Mikael Salomon.

Polis patrullerar

Varken jättarna Ving eller Fritidsresor kör resor till Seychellerna. De svenska resebolag som Aftonbladet pratat med skickar tillsammans omkring 1000 resenärer dit varje år.

– Nu har vi inte några resenärer där just nu. Det är inte någon stor destination för oss men vi har med den i vårt utbud. Vi får kontakta våra lokala personer där för att ta reda på mer information och informera resenärer som har bokat, säger Aki Nicolaides på Kenzan Tours.

Kent Wallstedt, vd på Jambo Tours, kommer att skicka ut information till resenärer som bokat. Han säger att det råder badförbud på fyra stränder och att polis och personal från nationalparken patrullerar.

– De informerar om att bara bada upp till knähöjd på andra stränder till de vet mer, säger Mikael Salomon, produktchef på Indcen resor.