Katten, han är kvar än!

Publicerad 2011-11-06

Alla hade räknat ut Papandreou – men Greklands ledare har nio liv

ATEN. Giorgos Papandreou är premiärministern med nio liv.

Nästan alla hade räknat med att han skulle avgå i går.

I stället fortsätter dramat i en fjärde akt.

Nästan alla greker vi talar med vill ha en koalitionsregering i denna svåra stund för landet.

– De måste hitta en lösning, säger 67-årige George. De har inget val.

Solen är på väg att gå ner. George har satt på sig en grå ylleväst som skydd mot kvällskylan. Han är pensionär, men måste fortsätta jobba för att få in tillräckligt med pengar till mat och hyra. Han står lutad mot sin blänkande Mercedes från 50-talet. I den kör han runt besökare i Aten.

– Jag bodde i Sverige några år på 60-talet. Ni hade en fantastisk ekonomi, men jag stod inte ut med klimatet, säger George.

På trappan i parken nedanför parlamentet sitter 24-åriga Danai Theodoropoulou. Hon gick i början av sommaren ut som färdig miljöforskare men har trots intensivt sökande inte hittat något jobb.

– En koalition är det absolut bästa för landet, säger hon. Politikerna borde enas men de uppträder inte ansvarsfullt.

Taktiska maktspel

Trots att Grekland stirrar ner i avgrunden ägnar sig de två stora partierna åt ett taktiskt maktspel. Papandreou försöker sitta kvar genom att pressa konservativa Ny Demokrati att gå med i en koalitionsregering som kan godkänna det livsviktiga räddningspaketet med pengar från EU.

Inte uträknad

Ny Demokratis ledare Antonis Samaras vägrar och vill ha nyval i stället, eftersom han vet att Papandreou då garanterat skulle förlora. Det är ju han som har tvingats genomföra alla impopulära besparingsåtgärder som EU kräver.

I dag ska Samaras träffa presidenten för att diskutera en koalitionsregering. En framkomlig väg kan vara att Papandreou avgår och lämnar över till sin finansminister Evangelos Venizelos. I går upprepade premiärministern att ”jag är inte fastlimmad vid min post”.

Men med tanke på hur många gånger Papandreou lyckats överleva med nya taktiska drag är det för tidigt att räkna ut honom.

– Jag har trott många gånger att hans dagar var räknade, säger miljöforskaren Danai. Men han lyckas alltid hänga sig kvar på något sätt.