Troy ska avrättas - trots att vittne efter vittne backat

Uppdaterad 2011-09-21 | Publicerad 2011-09-16

På onsdag ska Troy Davis avrättas med en giftinjektion.

Men nu protesterar över en halv miljon människor mot avrättningen, sedan sju vittnen tagit tillbaka sina utpekanden.

– Om jag visste vad jag vet nu skulle Troy Davis inte befinna sig i dödscell, säger den tidigare juryledamoten Brenda Forrest till CNN.

42-årige Troy Davis dömdes för att ha skjutit ihjäl polismannen Mark MacPhail på en parkeringsplats i staden Savannah i delstaten Georgia, USA, 1989.

Sedan 1991 har Davis inlåst på en avdelning för dödsdömda. Vid tre tillfällen har avrättningen varit planerad, men ställts in. Nu har en domare godkänt att avrättningen genomförs på onsdag.

Detta trots att sju av nio vittnen har tagit tillbaka sina vittnesmål och hävdat att polisen pressade dem till att peka ut Davis.

Vittnesuppgifterna är allt som domen bygger på, eftersom det varken fanns tekniska bevis, mordvapen eller DNA-spår.

Kampanj för att rädda Davis

Oklarheterna i Davis fall gjorde att Högsta domstolen i USA förra året – för första gången på mer än 50 år – beordrade att en hearing skulle hållas med en dödsdömd. Under hearingen sade två vittnen från mordrättegången att de felaktigt utpekat Davis som mördare. Två andra vittnen uppgav att de hade hört en annan man erkänna sig skyldig till dådet.

Domaren William Moore kom fram till att uppgifterna visserligen visade att det finns tveksamheter kring dödsdomen, men att det inte räckte för att ge Davis en ny rättegång.

Nu har en kampanj dragits igång för att rädda Davis från att bli avrättad. Den drivs bland av Amnesty Interntional. På deras svenska hemsida kan man skicka in en vädjan för Davis.

Dessutom finns en särskild Facebook-sida och ett Twitter-flöde, som syftar till att rädda Davis.

President Carter engagerad

Redan tidigare har kända personer som USA:s förre president Jimmy Carter, påven Benedictus XVI och Nobelpristagaren Desmond Tutu engegerat sig för Davis. Nu deltar också skådespelaren Mia Farrow och människorättskämpen Bianca Jagger i kampen för den dödsdömde.

Målet är att påverka staten Georgias benådningsstyrelse, som träffas på måndag. Redan i går lämnade Amnesty International och NAACP (The National Association for the Advancement of Colored People) in 660 000 namnunderskrifter till benådningsstyrelsen.

”Troy är min hjälte”

Troy Davis syster Kimberly Davis berättar att när hon diagnostiserades med MS (multipel skleros) vid 14 års ålder och blev rullstolsbunden så kämpade brodern hårt för att hon skulle bli bättre. Troy var den som ständigt såg till att hon tränade för att bli bättre:

– Han är min hjälte, säger Kimberly till tidningen USA Today.

Men den döde polismannens mamma är kritisk mot kampanjen som ska få Davis fri:

– De borde sluta med det där. De kan inte rättsfallet, de bara pratar. De har inte med saken att göra och kan inte alla omständigheter kring fallet, säger Anneliese MacPhail.