Han fick Sveriges första skräpbot

Publicerad 2011-07-13

KOSTSAM KICK Benjamin fick 800 kronor i böter när han sparkade på en glasflaska mitt framför ordningspolisen i Lidköping.

Här är Sveriges första skräpbot.

En nitisk polis i Lidköping var snabbast med att dra bötesblocket.

Benjamin sparkade på en flaska på torget och fick 800 kronor i böter.

Den gamla devisen ”Håll Sverige rent” har fått väktare. Poliser i hela landet deltar i jakten på snuskpellar och ska bötfälla dem som sprider engångsgrillar, flaskor och ölburkar omkring sig.

Slog till direkt

Snabbast att dra upp bötesblocket var sannolikt ordningspolis Jens Olsson i Lidköping. Den nya lagen hade varit i kraft mindre än ett dygn när han slog till mot Benjamin som kickade boll med en flaska på torget strax före midnatt i måndags kväll.

– Vi sa till alla hela kvällen att ”det finns ett sätt att spara 800 kronor”. En del tog då till och med upp andras skräp, men det är svårt att ta upp krossat glas i mörkret. Det kan skada både bil- och cykeldäck, säger Jens Olsson.

I Singapore har det länge varit nolltolerans mot spottloskor och tuggummin. Och nu ska Lortsverige sopas rent, eller?

Lidköpingspolisen tog i med hårdhandskarna direkt – men kollegerna i andra distrikt anser att det är bättre att fria än fälla.

”Nöjd med varning”

– Jag kan nöja mig med en varning. Folk ska hinna vänja sig vid en ny lag, säger Göran Billberg, inspektör vid Malmöpolisen.

Trots Benjamins dyra bot är han positiv till den nya skräplagen:

– Det var väldigt dumt gjort – men kul att vara först.