Hög radioaktivitet uppmätt på dagis

Uppdaterad 2016-09-20 | Publicerad 2011-06-09

Greenpeace slår larm efter analys av jord

Greenpeace chockades av svaren på analysen av de jordprover de samlade på dagis och lekplatser i Japan.

Den radioaktiva nivån är sju gånger högre än normalt.

– I tisdags hade jag privilegiet att få träffa både barn och lärare i Fukushima. När jag såg deras oskuldsfulla ansikten var det svårt att föreställa sig de farligt höga radioaktiva värden de utsätts för varje dag, säger Dr Kumi Naidoo, chef för internationella Greenpeace, i ett pressmeddelande.

Har tagit jordprover

Greenpeace har i veckan genomfört mätningar på jord tagen från flera olika platser i Fukushima. Ställen där japanska Tepco genomfört tvättningar för att neutralisera marken och få bort den radioaktiva strålningen – och bestämt att evakuering inte är nödvändig.

Greenpeace resultat tyder på något annat.

På gator runt om i staden uppmättes värden på mellan 2 och 3 mikrosievert/timme – värden som är mellan 25 och 40 gånger högre än normalt.

Precis vid en skola uppmättes 45,1 mikrosievert/timme, på leksaker som låg i trädgården till ett dagis 3 mikrosievert.

Marken har tvättats

 – Den japanska regeringen har försökt dekontaminera, men det är inte i närheten av tillräckligt. Det är verkliga människor vi har att göra med, inte statistik, säger Dr Naidoo.

Här tillåts barnen leka på sina dagis – trots att jorden visar på mycket högre strålvärden än vad som är hälsosamt att vistas i.

– Vi planerar att ta med den förorenade jorden till den japanska regeringen för att kräva att de tar ansvar för att skydda de som är mest sårbara från strålning. De gravida kvinnorna och barnen i Fukushima är landets framtid. De är oskyldiga offer för Japans kärnkraft, och det är deras moraliska rättighet att bli evakuerade från högriskområden tills en ordentlig dekontaminering har blivit utförd, säger Dr Naidoo.

Dosen ledde till evakuering vid Tjernobyl

En dos på 0,5 mikrosievert ger en dos på 5 millisievert/år – fem gånger mer än den rekommenderade högsta dosen. En nivå så hög att den ledde till evakueringar efter Tjernobyl 1986.

Den naturliga strålningen som vi dagligen får från rymden, vår egen kropp och marken ger under ett år en stråldos på 1-2 millisievert. Omräknad per timme ger det en stråldos på 0,0001-0,0002 millisievert. Stråldosen varierar beroende på var man bor i landet eftersom det finns olika stora mängder naturligt förekommande radioaktiva ämnen i marken.

Följ ämnen i artikeln