Köpte blomkål på Ica - bets av giftspindel

Publicerad 2013-01-10

Experten: ”Väldigt ovanligt med såna reaktioner”

När Anki skulle skära upp blomkål stack det plötsligt till i fingret. Ur blomkålshuvudet kröp en spindel som hon snabbt slog ihjäl med knytnäven.

Sedan fick hon domningar som spred sig ändå upp i ansiktet.

– Jag fick panik och åkte till slut till akuten, säger hon.

Anki Lindlöf, 40, var på Ica Maxi i Botkyrka och handlade på onsdag eftermiddag. När hon kom hem ställde hon sig i köket för att laga mat. Efter att hon hade tagit bort plasten från blomkålshuvudet och börjat skära av bladen kände hon plötsligt hur det stack till i fingret.

– Först började det sticka och domna i fingret och sedan i hela handen. Jag blev rädd och tänkte att jag måste ringa till Ica Maxi och fråga varifrån blomkålen kom, säger hon.

”Det är jättetråkigt”

Anki ringde till Ica Maxi och fick prata med butikschefen som berättade att blomkålen kom från Spanien. Hon minns inte så mycket mer av vad han sa, men han avslutade samtalet med att önska henne lycka till.

– Vi uppfattade att det som vi kunde hjälpa till med då var att informera henne om varifrån blomkålen kom. Det viktiga för oss var att hon så fort som möjligt blev omhändertagen av sjukvården, säger John Jonsson som är butikschef vid Ica Maxi i Botkyrka.

– Det som hänt är beklagligt och jättetråkigt och vi är lika förvånade som hon. Det är skönt att höra att hon mår bra. Självklart har vi tagit bort blomkålen, fortsätter han.

Spreds till ansiktet

Efter samtalet med Ica Maxi ringde Anki till 112 och fick prata med giftinformationscentralen. De berättade att spindlar från Spanien i regel inte är giftiga.

Men nu hade domningarna och stickningarna spridit sig ända upp till nacken och kinderna och den panik som Anki känt tidigare växte sig nu starkare.

– Jag blev väldigt rädd. Jag var orolig för att det skulle sprida sig till halsen och att jag inte skulle kunna andas.

Då körde en granne Anki till akuten. Där kontaterade man att hon hade feber och högt blodtryck och behandlade henne med kortison och antihistamin, preparat som används mot allergiska reaktioner.

”Saker slinker emellan”

Blomkålen som Anki köpte var inplastad och kom från Spanien. Vid Ica Maxi i Botkyrka säger man att varan köpts in centralt från Ica och att det är de som ansvarar för att kontrollera varorna.

På Icas huvudkontor beklagar man och säger att sådant här inte får hända.

– Men det är ju så att frukt och grönt odlas i naturen och det finns alltid en risk att den naturliga faunan följer med även om det är extremt ovanligt, säger Anders Axelsson, kvalitetschef för frukt och grönsaker vid Ica.

Han säger att varorna kontrolleras i flera led. Leverantören utför en kontroll, sedan gör Ica en och slutligen kontrolleras också varorna ute i butikerna.

– Men de kan inte täcka in allt helt och hållet, vi kan inte titta på vartenda blomkålshuvud och därför händer det att saker slinker emellan, säger han.

En allergisk chock

Jonas Wahlström på Skansen säger att alla spindlar är giftiga, men att de allra flesta spindlars gift är så svagt att det inte är skadligt för människor. På sin höjd dödar det en fluga.

– Uppenbarligen hade den här spindeln ett lite starkare gift som gav Anki en kraftig allergisk chock. Det är väldigt ovanligt att man får sådana reaktioner av en liten, europeisk spindel. Det finns normalt inga dödliga spindlar i Europa, säger Jonas Wahlström.

”Hålla mig till frysdisken”

Anki fick lämna sjukhuset efter fem timmar och symptomen har nu trappats ned. Men hon har ont i armen och det sticker fortfarande i handen.

– Jag tänker mest på vad som hade kunnat hända om spindeln hade lyckats springa iväg och bitit mina hundar eller min gudson som är två år. Vad hade hänt då? Jag kommer inte att köpa färsk blomkål igen, jag får hålla mig till frysdisken, säger hon.