Måsfångst i bilens kofångare

Publicerad 2013-05-10

”Har haft tur” Många fåglar som krockar med bilar skadar sig så pass allvarligt att de måste avlivas – men den här klarade sig. ”Kvinnan måste ha kört väldigt försiktigt”, säger Ewa Kierkegaard på Viltjouren.

Pippins farofyllda färd hade kunnat sluta riktigt illa.

Men den här måsen hade flax.

Kvinnan parkerade bilen i närheten av Skogskyrkogården i Stockholm. Det hon inte kände till var att hon hade plockat upp en ofrivillig liftare på vägen.

Förbipasserande Jonas Ström, 40, upptäckte gratisåkaren i gallret på bilens front.

– Jag trodde det var någon skämtgrej och gick förbi. Men jag kände att jag måste gå tillbaka och se vad det var för något, det såg så verkligt ut. Då såg jag att det var en riktig mås.

”Såg vingligt ut”

Med en blink med ena ögat klargjorde måsen att den faktiskt levde där den satt fastklämd i bilens kofångare. Tillsammans med tillkallad polispatrull och andra förbipasserande lyckades Jonas Ström få loss måsen.

– Fågeln såg lite tufsig ut, men efter ett par minuter flög den i väg. Det såg lite vingligt ut, så jag hoppas att den klarar sig, säger Jonas Ström.

Hade tur

Enligt Ewa Kierkegaard på Viltjouren, som tar emot skadade vilda fåglar, har måsen troligtvis blivit påkörd. Det är inte ovanligt att fåglar flyger ut på vägarna för att leta mat. Ofta blir de då påkörda och fastnar i bilarnas galler. Vingarna får sig en törn, inte sällan skadas fåglarna så allvarligt att de tvingas avlivas.

– Den här måsen har haft tur. Det ser ut som att den åkt ner bakom kofångaren. Och jag kan inte tänka mig att den krupit ner själv. Kvinnan måste ha kört väldigt försiktigt, säger hon.