70 bilbränder på fem nätter

Publicerad 2013-05-24

Polisen: "Vi själva klarar inte av att lösa situationen"

Våldsamma upplopp, över 70 bilbränder, minst 16 fall av sten- och glaskastning, omfattande skadegörelse och flera försök till mordbrand.

Det är polisens dystra facit från de fem första nätterna av upplopp i Västerort.

– Vi själva klarar inte av att lösa situationen, säger Jörgen Karlsson, närpolischef i Kista.

Fyra bilar brann under första natten av upplopp i Husby. Dagarna därefter hade ytterligare 70-talet bilar brunnit samtidigt som polisen och räddningstjänsten utsatts för sten- och glaskastning under utryckningar.

Natten mot fredag greps 13 personer i samband med oroligheterna i Stockholms förorter.

Totalt rapporterar polisen om över hundra händelser på fem dygn – alltifrån mordbrand till grov skadegörelse och våld mot tjänsteman. Polis och brandmän har blivit beskjutna med laser vid minst fem tillfällen och åtskilliga gånger utsatts för stenkastning.

Aldrig sett något liknande

Det hör inte till vanligheterna i Husby.

– Sedan jag började jobba här har det inte skett något liknande. Innan har det känts lugnt och stabilt. Det kom lite som en överraskning, även om man nu med facit i hand skulle ha kunnat tolka signalerna med anledning av det som hände innan, säger Jörgen Karlsson, närpolischef i Kista sedan november 2009.

Han syftar på det som hände den 12 maj då en 68-årig sköts ihjäl av polisen i sitt hem i Husby - det som har benämnts som den utlösande faktorn till de våldsamma upploppen.

Bränner för försäkringspengar

Flera unga personer har gripits, tre minderåriga har omhändertagits och en person har häktats. De frihetsberövade personerna är misstänkta för grov mordbrand, våld mot tjänsteman och våldsamt upplopp efter att ha satt eld på bilar och byggnader och kastat sten och flaskor mot polis och räddningstjänst.

De 70 bilbränderna hålls ingen ansvarig för ännu. Polisen utesluter inte att det i ett fåtal fall kan röra sig om försäkringsärenden.

– Det har framkommit uppgifter från boende att bilar har tänts på just som försäkringsärende, att man har passat på. Och vi vet genom försäkringsbolagen att man vid flera fall av bilbränder misstänker försäkringsjakt. Men det är inget vi har kunnat bekräfta, säger Karlsson.

"Klarar det inte själva"

Oroligheterna startade i Husby men har också spridits till flera andra områden. Enligt polisen har de allmänheten att tacka för att situationen lugnats närmare helgen.

– Vi har nu också fått ut föräldrar, ideella föreningar, religiösa samfund och Lugna gatan. Vi själva klarar inte av att lösa den här situationen utan det måste vi göra tillsammans med många andra, säger Jörgen Karlsson.