Han har gjort Italien till en halvdiktatur

Wolfgang Hansson: Italienarna har tröttnat på att ha en företrädare som ständigt gjort både sig själv och sitt land till åtlöje

Äntligen!

Bättre går det inte beskriva omvärldens känsla efter skandalomsusade Silvio Berlusconis löfte att avgå.

New York-börsen tog ett glädjeskutt men säg den lycka som varar. Berlusconis sorti är ingen garanti för att eurokrisen går mot ett lyckligt slut.

Sällan har en demokratiskt vald ledares avgång varit mer efterlängtad.
 

På slutet har även italienarna tröttnat på att ha en företrädare som ständigt gjort både sig själv och sitt land till åtlöje. Sista veckorna blev Berlusconi till och med utfryst av Sarkozy, Merkel och övriga EU-ledare.

Inte på grund av alla sexskandaler och korruptionsrättegångar utan därför att hans ledarskap hotar eurons framtid. Berlusconi klarade inte av att driva igenom de ekonomiska reformer och nedskärningar som övriga EU anser krävs för att inte Italien ska dra euron med sig i fallet.

Berlusconi tvingades gå med på den förödmjukande åtgärden att i praktiken sätta landets ekonomi under förmyndarskap från Internationella valutafonden, IMF, efter G-20 mötet i Cannes förra veckan.

Till och med ett nyval anses mer stabilt än Berlusconi vid rodret.

Skandalerna red han ut men inte skuldkrisen. Italien har en statsskuld på 120 procent av BNP och betalar mer i räntor än man drar in i ekonomisk tillväxt.

Säkert är det därför finansmogulen har villkorat sin avgång.
 

Berlusconi avgår först efter att parlamentet godkänt besparingspaketet. Därmed kan han hävda att det var han som räddade euron.

Exakt när krispaketet tas är oklart men tisdag i nästa vecka nämns som en tänkbar dag. Tills dess sitter Berlusconi kvar.

Berlusconi är den längst sittande premiärministern i Italien sedan andra världskriget. Men det är också enda sättet han stått för stabilitet på.

I praktiken har han förvandlat Italien till en halvdiktatur på nästan samma sätt som Putin i Ryssland. Den superrike affärsmannen Berlusconi har koncentrerat makten över media i sin hand, särskilt TV.

Han gav sig in i politiken för att skydda sina ekonomiska intressen. Väl där har han använt lagstiftningsmakten för att gynnar sig själv. Och senare för att förhala rättegångar.
 

"Bunga bunga"-fester med prostituerade, sexuella kontakter med den då minderåriga flickan Ruby (rättegång pågår) och korruptionsåtal är bara några av ett otal personliga skandaler.

Varför tog Berlusconis tredje sejour som premiärminister slut just nu?

Alltfler runt Berlusconi insåg att han var på väg att bli en belastning. Han är ett av skälen till de skyhöga räntor som Italien tvingas betala på sin statsskuld. Till och med hans egna regeringskollegor och partivänner övergav honom under budgetomröstningen i går. Koalitionspartnern Umberto Bossi gick öppet ut och krävde Berlusconis avgång, den definitiva spiken i kistan.
 

Vem som tar över när Berlusconi går är oklart. Det kan bli en övergångsregering av teknokrater men det kan också bli nyval. Italiens utmaning är att skapa en stabil regering som kan ingjuta nytt förtroende i marknaden.

Lättare sagt än gjort.