"Vi kan inte söka på topparna"

Publicerad 2012-03-16

KIRUNA/STOCKHOLM. Mörker och hårt väder har gjort nattens sökande efter det försvunna Herculesplanet resultatlöst i den hopplösa terrängen.

Flera helikoptrar skickades upp i morse – men har fått återvända på grund av det hårda vädret.

– Ingen kan komma upp, vi kan inte söka på topparna, säger insatsledaren Hans Stenmark till Aftonbladet.

Aftonbladets team på plats vid fjällstationen i Nikkaluokta: Lasse Allard, Olof Svensson och Kenneth Paulsson.

Fjällräddare har sökt hela natten för att hitta den fem personer stora besättningen från olycksplanet - utan resultat.

– Vi fruktar det värsta men är beredda att leta i 24 timmar. Visst ser det dåligt ut, men vi måste göra ett försök, säger Stefan Nilsson, som ingår i gruppen.

"Extremt svårtillgänglig"

Aftonbladets reporter Olof Svensson är på plats i Nikkaloukta, och har även varit i fjällstugan i Kebnekaise, som räddningsarbetet utgår ifrån.

– Här är det bra väder, men ju närmare man kommer Kebnekaise, desto sämre väder blir det, säger han.

Olof Svensson har sett fyra helikoptrar lyfta under morgonen, men samtliga har fått återvända.

– Terrängen är extremt svårtillgänglig. För att ta sig från Nikkaloukta till fjällstationen måste du vara väldigt kunnig om området och fjällvärlden.

Strax före elva försökte räddningsarbetarna göra ett femte försök genom att skicka upp en norsk helikopter. Men även det försöket misslyckades.

– Vi har avbrutit sökandet med helikopter. Ingen kan komma upp, vi kan inte söka på topparna, säger insatsledaren Hans Stenmark till Aftonbladet.

Värmepunkter

Sent i natt fick polisen in nya uppgifter om var planet kan befinna sig, då ett norskt spaningsflyg uppfattade värmepunkter vid ett område vid namn Drakryggen.

I morse hade markpatruller lyckats söka av det utpekade området.

– Det är avsökt och avfärdat, säger Fredrik Persson vid Sjö- och flygräddningscentralen.

Tidigt i morse tycktes meteorologerna se ett väderomslag och flera helikoptrar skickades upp. Men de tvingades återvända. Vid 08.30 stod tre av insatsens fyra helikoptrar på marken. En norsk helikopter försökte nå sökområdet på 10 kvadratkilometer, där Kebnekaises syd- och nordtopp är inkluderad, men tvingades också det tillbaka till marken på grund av det dåliga vädret.

"Inga noviser"

Vädret och sökmöjligheterna för helikoptrar bevakas av två norska spanflyg som ligger högt över området. Samtidigt letar 37 markpatruller i området.

– De kan inte ta sig upp på fjälltopparna, men färdas i dalgångarna och spanar uppåt. Men sikten är dålig, säger Bengt-Olov Hammarlöf vid Sjö- och flygräddningscentralen.

– Tyvärr är det stor risk att vi inte hittar något förrän vädret blir gynnsamt och markpatrullen ser lättare. Vårt hopp står till att vädret lättar.

Enligt Hammarlöf finns ännu fler räddningsarbetare att skicka in.

– Men förhållandena är tuffa så det får inte vara några noviser.

Lavinrisk

Fjällräddningsgruppen som varit ute hela natten har mångårig erfarenhet av att söka på fjället. De har god lokalkännedom av just Kebnekaisefjället, där man befarar att Herculesplanet har störtat. I natt gjorde fyra personer ur gruppen allt för att hitta planet och dess besättning. 

Gruppen är tränad att söka under dåliga förhållanden. De går tillsammans alla fyra och ska metodiskt söka av delar av fjället under natten.

De siktar på att ta sig fram med snöskoter eller bandvagn så långt det går.

– När det blir för svårt med fordon använder vi skidor eller snöskor, säger fjällräddaren Stefan Nilsson.

– Vi är tränade att klara oss 24 timmar i sådana här förhållanden.

I området råder dessutom stor risk för laviner.

– Vi gör vad vi kan utan risk för eget liv och lem, säger Christer Ekroth vid vid Sjö- och flygräddningscentralen.