”Hade extremt många frakturer”

Uppdaterad 2014-12-03 | Publicerad 2014-11-19

Karlskrona. Yaras kropp var full av gamla och färska frakturer när hon dog. Röntgenläkaren Ingvar Kristiansson berättade idag om omfattningen.

 – Jag har aldrig sett någon med så här mycket skador tidigare, säger röntgenläkaren Ingvar Kristiansson.

Mycket tyder på att den 8-åriga flickan Yara utsattes för grov misshandel vid flera tillfällen det senaste året. Mannen och kvinnan som flickan bodde hos är båda är misstänkta för att ha bragt henne om livet. På onsdagen vittnade en röntgenspecialist från Lunds universitetssjukhus om vilka skador flickan hade när hon dog. Han konstaterade att flickan hade väldigt många frakturer i kroppen.

 – Jag har aldrig sett någon med så här mycket skador tidigare, säger röntgenläkaren Ingvar Kristiansson.

”Minst tre skadetillfällen”

Han berättar att Yara bland annat hade två brutna revben, en fraktur i skuldran, i ländryggen och i bröstbenet. Dessutom var alla hennes fingrar på den högra handen brutna. Vissa av frakturerna hade  börjat läka, vilket tyder på att hon hade råkat ut för nån typ av grovt våld vid flera tillfällen.

 – Det rör sig om minst tre skadetillfällen. En del är helt färska. Andra är några veckor gamla och ytterligare andra är äldre än så, säger Ingvar Kristensson.

”Avsevärd svårighet”

Den 31-åriga kvinnan har i förhör hävdat att flickan på något sätt måste ha skadat sig innan hon kom hem på eftermiddagen. Och sedan gått och lagt sig på sin madrass. Där hon sedan hittades död. Den versionen stämmer illa med röntgenspecialistens utlåtande. Flickans händer var så svårt skadade att hon troligtvis inte själv hade klarat av klä av sig sina jeans och sin tröja och sedan få på sig den pyjamas, vilken hon hade på sig när ambulanspersonalen kom.

 – Om hon skulle ha gjort det skulle det ha skett med avsevärd svårighet och mycket stor smärta, säger Ingvar Kristiansson.

Nekar till anklagelserna

Det var på valborgsmässoaftonen i år som den 8-åriga flickan hittades livlös av ambulanspersonal i en lägenhet i centrala Karlskrona. Hon hade skador över hela kroppen och utredarna anser att hon utsatts för ”"synnerligen grov misshandel”.  Åklagaren, Pernilla Åström, menar att flickan misshandlats med en brödkavel och sedan kvävts med en kudde. Både mannen och kvinnan nekar till anklagelserna. Rättegången i Karlskrona tingsrätt fortsätter på fredag och beräknas därefter pågå till mitten av december.

Följ ämnen i artikeln