Hundratusentals flyr katastrofen

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-20

Nu slår USA en järnring runt Haiti

Det råder stor brist på mat och vatten i flyktinglägret utanför Port-au-Prince.

Laglöshet, sjukdomar och brist på mat och vatten gör att hundratusentals haitier nu tvingas lämna sina hem.

Många flyr till landsbygden medan andra vill lämna Haiti helt.

Därför har USA nu fartyg på plats för att hindra människor från att fly.

Sedan skalvet för en vecka sedan är många haitier fortfarande utan mat och rent vatten. I huvudstaden Port-au-Prince är många dessutom hemlösa eller sover utomhus av rädsla för nya efterskalv.

I takt med att laglösheten sprids och risken för sjukdomar ökar lämnar nu allt fler människor städerna i jakt på färskt vatten och stabilitet. Hundratusentals flyr med båt, bil och till fots.

– Om man har någonstans att ta vägen på landsbygden så måste man åka. Jag vill inte lämna mitt hem men vad har jag för val, säger Maggie Theodore som lämnar Port-au-Prince till LA Times.

Massiv flyktingström

Och många familjer fattar samma beslut som Maggie Theodore. De sporadiska flyktingar som lämnade staden precis efter jordbävningen har lavinartat växt till en massiv flyktingström de senaste dagarna.

En uppskattning är att över 700 000 människor, en fjärdedel av befolkningen, redan lämnat Port-au-Prince och massflykten välkomnas av myndigheterna eftersom den lättar på trycket i staden och ger hjälporganisationerna andrum.

– Ute i provinserna kan de plocka avocado direkt och äta på gårdarna, säger affärsmannen Gregory Mevs.

Men inte alla kan lämna huvudstaden eftersom tillgången till mediciner och vård trots allt är störst där.

– Jag skulle gärna fly eländet i den här staden men jag måste hitta smärtstillande medel till mitt barn först, säger rörmokaren Manuel Lamy vars femåriga dotter förlorat sin vänstra hand i jordbävningen.

USA avråder

Av rädsla för att flyktingar från jordbävningen ska söka sig till USA har de amerikanska myndigheterna startat en offensiv för att avråda desperata haitier från att lämna landet.

Varje dag flyger ett specialbygt plan över Haiti och sänder ett radiomeddelande med ett enda budskap: Kom inte till USA. Lämna inte landet i småbåtar för ni kommer bara att bli hemskickade igen.

Utanför landets kust ligger dessutom flera amerikanska örlogsfartyg som kontrollerar alla båtar som lämnar landet. Löjtnant Christopher O’Neil vid USA:s kustbevakning säger att USA har koll på alla förberedelser till båtfärder.

Noel Clay på amerikanska utrikesdepartementet säger till New York Times att USA inte kommer att lätta på sina visumbestämmelser på grund av katastrofen och att han avråder alla haitier från att ta sig till USA.

– Vi uppmanar alla haitier till att inte sätta sitt liv i ytterligare fara genom att ge sig ut på en farlig sjöresa.

Följ ämnen i artikeln