Förorten – säkrast i Sverige

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-12-10

bäst och sämst Salem hamnar i topp när se säkrast kommunerna i Sverige listas. I botten hamnar Malung-Sälen.

Säkert och tryggt i lugna småstan?

Glöm det.

Stockholmsförorten Salem är säkraste kommunen i landet.

Det är Sveriges kommuner och landsting, SKL, som kartlagt det senaste årets olyckor, bränder och brott i landets samtliga kommuner. Genom att jämföra brotts- och olycksrapporterna med antalet invånare har man räknat fram säkerheten i respektive kommun.

Och säkrast är Salem, för de flesta mest känt för de årliga nazistdemonstrationer som hålls i början av december. Årets demonstration går av stapeln i helgen.

I botten på säkerhetslistan ligger Malung-Sälen i Dalarna, med blygsamma 5 146 invånare.

– Det där är ju lite missvisande, säger politikern och författare Marit Paulsen (FP), som bott i Malung i 40 år.

– Det är inte rimligt att en sån liten befolkning kan bryta så många ben att lasarettet i Mora kan vara världsledande när det gäller benbrott och ledskador. När, det är klart att det har att göra med alla turister, säger hon.

Skidturismen dominerar Malung-Sälen, som är en av de kommuner i landet som omsätter mest på turism.

– Med så många skidturister som vi har är det klart att det blir fler benbrott. Och på samma sätt är det ju väl känt att fest och fylla brukar leda till slagsmål.

"Mycket att lära"

Tanken är att SKL:s rapport ska ligga till grund för förbättringar i de mer olycksdrabbade kommunerna.

– De kommunerna som lägger längre ner på listan kan lära sig mycket av de som ligger i topp. Men det finns inga universalknep. Det här kräver ett likalt analysarbete, säger utredaren Marcus Cato på SKL.

Om alla kommuner i landet hade Salems låga frekvens av exempelvis eldsvådor skulle det inträffa 3 800 färre allvarliga bränder om året.

85 000 färre våldsbrott

Staffanstorp ligger på 15:e plats på den totala säkerhetstoppen, men ligger betydligt bättre till när det gäller olyckor. Om alla kommuner hade samma låga andel olyckor skulle 32 000 människor slippa sjukhusvård varje år.

Och om hela Sverige vore lika säkert som Ydre skulle det ske 85 000 färre våldsbrott varje år, enligt rapporten.

Det är ingen tillfällighet att Salem toppar listan. Salem, som betyder frid på hebreiska, har legat i toppskiktet de senaste tre åren, enligt undersökningen.