Guiden: Så handlar du säkert på nätet

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-04-01

Antal bedrägerier ökar på nätet.

Det är fler och fler personer som luras på nätet.

Enligt statistik från BRÅ ökade antalet anmälda bedrägerier under 2009.

Både bluffakturor, kontokortsbedrägerier och bedrägeri på internet ökade under året.

Kontokortsbedrägeri, bluffakturor och bedrägerier på internet ökade med tio procent under 2009. Under de senaste tio åren har de anmälda bedrägerierna fördubblats enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ, det rapporterar Ekot.

De anmälda bedrägerierna handlar framförallt om att personer fått sina kontokort kapade, fått bluffakturor eller blivit lurade på nätet. Då rör det sig ofta om att de beställt och betalt en produkt som sedan aldrig dyker upp.

Fallgroparna på nätet

Stig Sandgren som utreder bedrägeribrott på citypolisen i Stockholm berättar för Ekot om hur många går i fallgropar på internet.

– Om man hittar en annons på en köp- och säljsajt, och priset är jättebra, eller att en lägenhet är jättebra placerad centralt i Stockholm city och det är lockande att köpa eller hyra den här, så ska man vara väldigt försiktig, säger Sandgren till Ekot.

Det viktigaste enligt Sandgren är att man aldrig betalar in några pengar i förskott eller sätter in pengar direkt på ett bankkonto som säljaren uppger.

Ofta samma person

När det gäller bedrägerier på nätet eller bluffakturor är det ,enligt Ekot, vanligt att samma person står bakom flera brott.

De bedrägerier som oftast leder till att någon åtalas är kontokortsbedrägerier eller bedrägerier på nätet.

Enligt BRÅ:s statistik var det 17 700 bedrägerier som personuppklarades 2009.

Följ ämnen i artikeln