Högg av svartsjuka

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-05

21-åring erkänner mord på sin rival

”Det finns vissa brott som aldrig går att förlåta. Det här är ett av dem”.

Med de orden inledde advokat Anders Elison rättegången mot hans klient som i maj knivhögg sin kärleksrival till döds i en lägenhet i Slottstaden i Malmö.

Stämningen var tryckt när 21-åringen leddes in av vakter.

Stämningen var mycket tryckt i Malmö tingsrätt i går då den 21-årige mannen från Vellinge leddes in av vakter med sin mörka kavaj över huvudet. Flera av åhörarna grät öppet när kammaråklagare Bo Albrektsson läste upp anklagelserna mot 21-åringen.

Enligt åklagaren har han med minst 20 knivhugg berövat den 19-årige mannen livet.

Han högg av svartsjuka och brottet var utstuderat och planerat. Albrektsson tecknar under förmiddagen en bild av 21-åringen som svartsjuk, misstänksam och han redogör för hur mannen kartlagt och tagit fram information om sitt offer.

Gränsen till sammanbrott

Den 21-årige mannen blundar ibland under åklagarens framställning. När bilderna på den mördade mannens kropp visas upp rycker det till i rättssalen, tårarna blir fler på åhörarbänken och 21-åringen sitter med slutna ögon.

– Min klient erkänner att han dödat 19-åringen. Och hur outhärdligt det än är måste han acceptera det. Han är på gränsen till sammanbrott och känner en oerhörd ånger, sa Anders Elison som när rättegången startade begärde ordet och talade direkt till 19-åringens anhöriga.

Tappade besinningen

Men enligt advokaten hade 21-åringen aldrig något uppsåt att döda. Han säger sig ha blivit hotad av den ”soft airgun”-pistol som 19-åringen hade och i sin psykiska obalans tappade han besinningen och dödade rivalen.

– Jag ville konfrontera honom. Kniven var tänkt att förstärka hotet, sa 21-åringen när han förhördes av åklagaren.

Rättegången fortsätter i dag.