Exporten av stridsfartyg stoppas

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2007-09-20

Så slår besparingen mot det svenska försvaret

Den svenska försvarsmakten ska spara 1,95 miljarder på tre år. Det är den egna utvecklingen av stridsfartyg, robotar, minor och torpeder som stoppas.

Den svenska luftvärnsroboten Bamse är en av försvarets exporter som regeringen vill spara in på.

I inledningen av september kunde SvD avslöja att regeringens besparingar kommer att slå hårt mot det svenska försvaret. Såväl utvecklingen av granater som undervattensvapen stoppas, samtidigt som regeringen väntas blåsa av projekteringen av ”Ytstridsfartyg ny” – efterföljaren till Visby-korvetterna.

850 jobb hotas

Den senaste åtgärden kan komma att drabba de 850 personer som arbetar på Kockums i Karlskrona – som levererar fartygen.

När statsminister Fredrik Reinfeldt besökte Karlskrona den 10 september ville han inte dementera uppgifterna.

– Försvarsbeslutet från 2004 ska genomföras, vi ska ställa om från invasionsförsvar till riktade insatser vid internationella operationer. Vi kommer inte att ta efter 1970-talets Krissverige med industristöd till varven och tekoindustrin, sa Fredrik Reinfeldt.

Grunden till beslutet försvarade Reinfeldt då med att rapporter från Afghanistan efterlyser en annan typ av utrustning.

När det gäller förnyelsen av ytstridsfartygen blir den aktuell först om ett par år.

– Där hoppas jag att vi får vara med och tävla om det kontraktet, säger Kockums informationsdirektör Kjell Göthe till TT.

Oklart om ubåtssatsning

Uppgifterna om att regeringen istället skulle satsa 20 miljoner kronor på utvecklingen av en ny ubåt dementeras av försvarministerns pressekreterare Mikael Östlund.

– Det stämmer inte. Regeringen har inte tagit ställning till hur nästa ubåtssystem skall anskaffas, säger Östlund.

Ubåtssatsningen skulle kunna motiveras med att exporten av ytstridsfartyg varit försenad men att Kockums ubåtsverksamhet i Malmö varit framgångsrik.

Kjell Göthe menar att det krävs ett snabbt besked när det gäller utvecklingen av nästa ubåtssystem. Helst inom ett halvår.

– Det är väldigt allvarligt om inte teknikutvecklingen får gå vidare. Det får förödande konsekvenser för kompetensen och sysselsättningen, säger han.

Förbandssättningen av luftvärnsrobotsystem 23 Bamse kommer heller inte att genomföras.