Hon vill rädda liv – i Gula båtarna

Uppdaterad 2015-10-21 | Publicerad 2015-10-01

Sjöräddaren Pernilla: Jag vill känna att jag kan påverka på något sätt

Sjöräddaren Pernilla Rosén vill åka till Medelhavet med Gula båtarna.

– Jag vill hjälpa till med den kunskap jag har. Jag hoppas att jag kan göra skillnad, säger hon.

Aftonbladet följde med Pernilla Rosén och hennes besättning en dag i Stockholms skärgård.

Höstdagen är klar och solig, när bryggan försvinner bakom oss.

11.45 Österskär

Det brummar och vibrerar inne i båten, en ombyggd stridsbåt 90E med en maxfart på 34 knop. Frivilliga sjöräddaren Pernilla Rosén och hennes besättning Sven-Erik Carlström och Helene Van den Berg använder så kallad högfartsnavigering, som går ut på ständig kommunikation mellan navigatör och båtförare.

– Nästa babord vid udden klockan tio, säger Pernilla och Sven-Erik upprepar.

Sjöräddningssällskapet drivs av 2 000 frivilliga, som arbetar helt utan lön.

Pernilla Rosén har en bakgrund som ambulanssjukvårdare och driver nu ett eget företag. När hon har jour är hon alltid beredd på att sökaren kan larma.

– Jag har man och tre barn. De vet att jag ibland måste lämna middagen eller sängen mitt i natten. Efter 15 minuter ska vi vara i båten, säger hon.

Varför gör du det?

– Det är så fantastiskt kul att få göra nytta och hjälpa människor. Man jobbar med ett kamratgäng som har roligt tillsammans och jag mår bra av att vara på sjön.

12.30 Oxdjupet

I december förra året hjälpte Pernilla Rosén till att rädda livet på en man, som fallit ur sin fiskebåt ute på Trälhavet norr om Resarö.

– Han var tom i blicken. Det var på minuten att vi fick tag i honom, säger hon.

De kämpade i 25 minuter innan de fick upp mannen i båten. Han var då kraftigt nerkyld och medvetslös.

– Efteråt var jag förvånad över hur starkt jag reagerade. Jag var frustrerad över att vi varit ensamma därute och kämpat för hans liv. Det var först efter två dagar, då jag såg kommentarer från anhöriga som tackade för hjälpen, som jag insåg att vi gjort ett bra jobb.

För insatsen har Pernilla Rosén och hennes team belönats med utmärkelsen Årets sjöräddare.

Men oftast är uppdragen mindre dramatiska. Båtar som fått motorhaveri eller gått på grund, sjukdomsfall eller båtar som fått soppatorsk. Däremellan övning, övning, övning.

– Oj, det gick ju faktiskt bra det där, retas Pernilla Rosén när Sven-Erik Carlström övar på att ”näbba”, köra båten nära land.

14.35 Saxarfjärden

Besättningen ska öva räddning och det faller på min lott att spela person i sjönöd. Jag får sätta på mig en torrdräkt och lämnas på öppet vatten medan båten vänder. Vattnet kluckar runt mig, jag pendlar med ben och armar. Undrar om jag skulle klara att simma till närmaste strand? Dräkten är tung men håller mig flytande, jag kan föreställa mig hur det skulle kännas med blöta, tunga kläder.

När den gulröda båten kommer mot mig känns det ganska skönt.

– Hej! Jag ska hjälpa dig, ropar Pernilla Rosén, innan hon hoppar i.

15.10 Storkrån

Plötsligt ser vi tjock rök från en ö. Besättningen som nyss gnabbades vänskapligt blir fokuserad – brinner det? I nästa stund styr Pernilla i hög fart mot röken, medan Helene och Sven-Erik lyfter ner slangar och rullar upp dem.

Men dramatiken lägger sig, det är en öbo som gjort en brasa.

Helene Van den Berg passar på att hämta två säckar pantburkar i stället. Sjöräddningssällskapet har ett samarbete med returpack och får 200 kronor per säck.

16.30 Tillbaka mot hamn

En människa som faller i vattnet grips ofta av panik. Då börjar man andas snabbt och energin tar fort slut.

– Att huttra är ett sätt för kroppen att hålla värmen. När personen slutat huttra är läget mer akut. Vatten kyler ner 25 gånger snabbare än luft, säger Pernilla Rosén.

Hon är orolig för vad hon kommer få möta om hon blir en av dem som åker till Medelhavet med Gula båtarna. Samtidigt vill hon inte längre se på när människor dör.

– Jag vill känna att jag kan påverka på något sätt, även om man inte kan rädda alla.

I båten hänger två nallar med små flytvästar intill sjökort och VHF-radior.

– En gång gick masten sönder på en barnfamiljs segelbåt. När vi kom fram var barnen chockade. De fick komma ombord och jag gav en nalle till den minsta flickan. Jag såg hur blicken förändrades. Från kaos till trygghet.

Så kan du stödja Gula båtarna

Swish. Swisha valfritt belopp till nummer 123 114 7313. Mottagare: Gula Båtarna.

SMS. SMS:a BÅT100, BÅT200, BÅT300 eller BÅT500 till nummer 72600 för att skänka 100–500 kronor.

Bankgiro. Sätt in valfritt belopp på bankgiro 5037-0378

Gula båtarna är Sjöräddningssällskapets och medieföretaget Schibsteds projekt för att rädda liv på Medelhavet, med två räddningsbåtar och frivilliga sjöräddare.

Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset