Fraktfartyg fast i orkanen Joaquin

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

NYHETER

Amerikanska kustbevakningen söker just nu efter ett fraktfartyg med 33 personer ombord som tros ha fastnat i orkanen Joaquin, rapporterar AP.

Fartyget ska ha fått maskinstopp och tagit in vatten.

Under natten fanns fortfarande inga spår efter fartyget.

Det 220 meter långa fartyget ’El Faro’ var på väg från Florida till Puerto Rico när det, av okänd anledning, förlorade manöverförmågan. Senast kustbevakningen hade kontakt med fartyget hade det fått maskinstopp och lutade 15 grader. Det USA-flaggade fartyget ska ha tagit in vatten, men besättningen har lyckat stoppa inflödet.

Kustbevakningen söker febrilt

Kustbevakningen har skickat ut flygplan från Florida och söker efter fartyget, som rapporteras ha fångats i orkanen Joaquin nära Crooked Island, Bahamas. Kustbevakningen fortsätter sökandet både i luften och på ytan men har än så länge inte lyckats hitta containerfartyget. Även det amerikanska flygvapnet har bidragit med flygplan, skriver Gcaptain.

Företaget TOTE Maritime Puerto Rico, som äger ’El Faro’ säger i ett uttalande att man helt tappat kontakten med de 33 personerna på fartyget. Enligt AFP består besättningen av 28 amerikaner och fem polacker.

”Det finns en rad möjliga orsaker till att vi tappat kontakten. En möjlig orsak är att orkanen Joaquin ökat i styrka. Vi tar tagit kontakt med de anhöriga och ger de regelbundna uppdateringar om läget. Vi tänker på och ber för den inblandade besättningen och deras anhöriga” säger företaget.

Vindstyrkor på 60 meter per sekund

Orkanen Joaquin är en kategori fyra, näst högst på den femgradiga skalan, och vindstyrkorna når upp till 60 meter per sekund. Orkancentret i Miami har beskrivit den som extremt farlig. Den befinner sig just nu nära ön San Salvador i Bahamas, och Bahamas har drabbats av våldsamma skyfall och hårda vindar. Delar av USA:s sydöstra kust har börjat påverkas av orkanen, rapporterar Reuters.

I går fick den amerikanska kustbevakningen undsätta 12 personer som var tvungna att överge det bolivianska fartyget Minouche, norr om Haiti, efter att fartyget hamnat i kraftig lutning.

Publicerad: