De tar hand om djuren som far illa

Uppdaterad 2015-10-09 | Publicerad 2015-10-07

Hundar, katter och fåglar fyller deras vardag.

Men polisinspektörerna Ingrid och Dennis på Djurskyddsenheten ser mycket misär under sina pass.

– Många djurägare lever tyvärr under ganska trasiga levnadsförhållanden, säger Ingrid.

Både Dennis och Ingrid har en lång erfarenhet som poliser. Det krävs för att arbeta på Djurskyddsenheten, en lite dold och ganska ny avdelning inom polisen i Stockholm. Det är de som rycker ut när klassiska "kattsamlare" går överstyr och inte kan ta hand om sina djur längre. Eller när ägare tvingas lämna bort sina aggressiva hundar för omplacering.

– Det värsta är all misär och allt lidande som man ser, allt mänskligt misslyckande när man har tappat kontrollen. Men jag känner att jag gör skillnad, att jag hjälper människor och djur som inte kan ta hand om sig själva, säger Dennis.

Dramatiska omhändertaganden

De lägenheter och hus som de kallas ut till är ofta svåra att ta sig in i, kastruller kartonger, möbler och konservburkar fyller rummen från golv till tak. Ibland döljer sig ett tjugotal katter längs inne bakom allt bråte. Och ibland uppstår det även hotfulla situationer när de förklarar för ägarna att deras djur måste omhändertas.

– Det finns dramatiska omhändertaganden som jag alltid kommer att leva med, sedan är det klart att vissa människoöden är värre än andra. Det är ju situationer där hela livet gått över styr, när det mesta har skitigt sig, det är tufft, säger Dennis.

”Förbannat orättvist”

Men det händer också att polisinspektörerna åker ut på mer exotiska djuruppdrag. Som när en fladdermus eller groda tagit sig ner i någon resenärs packning eller på en lyxkryssare.

– Den ena dagen är aldrig lik den andra, det är nog det bästa med det här jobbet, helt skilt från de andra jobb som jag haft inom polisen, säger Ingrid.

Få av deras ärenden leder dock till några fällande domar om djurmisshandel.

– Brottsoffren, alltså djuren, kan ju inte prata och berätta vad som har hänt. Och det finns en stor osäkerhet inom rättsväsendet, det är förbannat orättvist, säger Dennis.

Följ ämnen i artikeln