95 procent av IS-krigarna rekryteras av närstående

Publicerad 2015-11-27

Vänner och familj är viktigaste inkörsporten

95 procent av de utländska krigarna som ansluter sig till IS rekryteras av vänner och familj, enligt antropologen Scott Atran.

Ära, hjältemod och äventyr är de främsta lockbetena enligt Atran, som menar att terrorrörelsen är den starkaste sedan nazityskland och ryska revolutionen, uppger Evening Times.

Av de unga män som runtom i världen ansluter sig till terrorgruppen IS, rekryteras 75 procent av vänner och 20 procent av sin egen familj eller släktingar.

Det meddelade Scott Atran, experter på psykologin bakom terrorismens dragningskraft, på ett möte om utländska terrorkrigare som arrangerades av FN:s säkerhetsråd.

Ära och hjältemod lockar

Scott Atran har i intervjuer med tidigare IS-medlemmar och al-Qaida-anslutna kommit fram till att det bara är en liten del, runt fem procent, som går med via radikala moskéer eller professionella rekryetrare.

Enligt Atran är det drömmen om ära och äventyr som är det främsta lockbetet.

– Det är ära och äventyr som gör att de här unga männen ansluter sig till IS och jihad ger dem löfte om att bli hjältar, säger Atran till Evening Times.

Propagandan ska fungera bäst på män mellan 15-25 år och enligt Altran ska IS-ledarna vara mycket skickliga på att framföra den.

– De vet hur de ska tala till de rebelllystna och ideologiska ungdomarna och de är väldigt skickliga på att använda sociala medier för att attrahera unga.

Liknar nazismen och ryska revolutionen

Enligt Atran är de flesta som ansluter sig till IS, framförallt de från Europa, inte hjärntvättade utan gör det helt frivilligt. Av de medlemmar som Atran intervjuat kom var femte från kristna familjer, men hade konverterat till islam, vilket han menar är ytterligare ett sätt för de unga männen att göra revolt på.

På tisdagens möte ska Atran även ha påtalat för säkerhetsrådet att ingen rörelse sedan andra världskriget har haft en så stark dragningskraft som IS, vilket gör att den bara går att jämföra med nazismen, och de ryska och franska revolutionerna.

– IS representerar spjutspetsen av den mest dynamiska motkulturrörelsen med den största frivilliga stridsstyrkan sedan andra världskriget, säger Scott Atran till Evening Times.

Mer rekrytering i vissa stadsdelar

Han varnar även för att framtida generationer kan komma att gå förlorade, om inte FN och andra organisationer kommer på hur man kan motverkar att dessa idéer bubblar upp och sprids mellan ungdomar.

Även den svenska terrorforskaren Hans Brun vittnar om att det är uppmuntran från vänner och bekanta som bidrar till IS terrorrekrytering.

– Ofta är det kamratgäng som peppar varandra. Det är också därför man kan se att spridningen i Sverige är knuten till vissa stadsdelar, andra stadsdelar har inte alls samma problem trots liknande sociala förutsättningar. Det här ser man ganska tydligt i Göteborg, säger han till DN.

Hans Brun förklarar även att de som rekryterar oftast har en lokal koppling och är personer som de unga männen ser upp till.

Ju tidigare desto bättre

Dock säger han till DN att rekryteringen inte nödvändigtvis handlar om fattigdom eller utanförskap, utan mer om ideologi och den attraktionskraft som ära och äventyr lockar med.

För att förhindra framtida rekryteringar borde man därför arbeta mer förebyggande, framförallt på lokal nivå, vilket regeringens nationella samordnare mot våldsbejakande extremism är ett exempel på, enligt Hans Brun.

– Det är viktigt att det finns en lokal motberättelse för att bemöta den här ideologin, att man presenterar ett alternativ. Ju fler personer man kan puffa in på en annan kurs tidigt i livet desto bättre, säger han till DN.