Malin, 30, medvetslös efter trafikolycka – smitare jagad av polis

Uppdaterad 2015-08-20 | Publicerad 2015-06-21

Malin, 30, cyklade för att möta sina vänner när hon blev påkörd av en svart Golf.

Medvetslös och allvarligt skadad vårdas hon nu på sjukhus och både polis och familj vädjar nu om allmänhetens hjälp för att hitta smitaren.

– Både vi och de som såg olyckan skulle må bättre av att veta vad som faktiskt hände och varför olyckan inträffade, säger Malins mamma Jenny.

När 30-åriga Malin Blom i lördags cyklade för att möta sina vänner inträffade olyckan som förändrade hennes liv fullständigt.

Vid konsthallen Fotografiska på Södermalm i Stockholm blev hon påkörd av en förare i svart Golf – som smet från platsen.

En vecka senare är hon fortfarande medvetslös och under intensivvård.

– Hon har väldigt allvarliga kroppsliga skador. Vi oroar oss mest för de blödningar hon har i huvudet. Läkarna kan ännu inte uttala sig om vad de kommer att innebära på sikt, säger Malins mamma Jenny.

”Både nya och gamla vänner har hört av sig”

Malin Blom är grafisk designer och hade nyligen blivit antagen till en masterutbildning på Konstfack, något hon såg väldigt mycket fram emot.

Nu är hennes framtid mycket oviss.

– Vad läkarna har sagt är att vi inte ska ha för stora förhoppningar. Vi ska inte tänka att hon kommer att vara tillbaka som vanligt inom dagar eller veckor, utan att vi snarare ska tänka månader och år. De vill väl inte bygga upp förhoppningar som inte kan infrias.

– Så länge hon lever är vi glada just nu.

Under midsommarafton opererades Malins ben och snart hoppas man kunna göra en magnetröntgen för att se exakt hur många och allvarliga blödningar som finns i Malins hjärna. En tryckmätare håller nu koll på att trycket inte blir för högt eller lågt i hennes huvud och den måste tas bort innan en magnetröntgen kan genomföras.

Kontinuerligt testar man hennes reaktioner och hon tycks reagera på smärta och mycket talar för att Malin inte kommer vara förlamad efter olyckan. Däremot kommer en rehabilitering att vara lång.

Därför har det enorma stöd som familjen fått från Malins vänner betytt extra mycket.

– Både nya och gamla vänner har hört av sig och de har varit fantastiska. Det bästa stödet man kan få är när man inser hur omtyckt Malin är som person och hur många vänner hon har. Det ger hopp inför framtiden när hon förhoppningsvis vaknat och alla är inställda på att peppa henne tillbaka i den form hon var i innan olyckan, säger Jenny.

”Oerhört stöttande”

Både familjen och polisen hoppas nu att allmänheten ska kunna hjälpa till att hitta bilföraren. En polisutredning pågår och alla upplysningar är av intresse.

– Polisen har varit oerhört stöttande och håller oss informerade över det arbete de gör och verkar ta det på stort allvar. Av utredningstekniska skäl får vi inga detaljer, men det är inte så viktigt för oss just nu. Vi vill bara att den som körde på Malin ger sig till känna, säger Jenny.

Hon vill även nämna de personer som hjälpte Malin på plats direkt efter olyckan och ambulanssjukvårdarna som snabbt var där.

– Jag tänker mycket på de som var på plats, det är säkert jobbigt för dem att inte veta vad som nu hänt med Malin. För oss är det omöjligt att förstå hur någon kan skada en person så svårt och sedan bara lämna platsen, men vi är oerhört tacksamma över alla de som hjälpte Malin omedelbart på olycksplatsen.

Följ ämnen i artikeln