Experten: Ser ut som en enorm civilisation

Uppdaterad 2015-10-16 | Publicerad 2015-10-15

Forskare har gjort vad som kan vara en otrolig rymdupptäckt.

I alla fall om man ska lyssna till astronomen Jason Wright.

– Det ser ut som något en utomjordisk civilisation skulle kunna bygga, säger han.

Jason Wright, astronom.

Keplerteleskopet är ett rymdteleskop som sköts upp av Nasa 2009. Uppgiften är att leta efter jordliknande planeter i vår galax.

Nu har forskare, genom teleskopet, gjort en upptäckt som kan visa tecken på utomjordiskt liv, enligt astronomen Jason Wright. Forskarna har sett en ”bisarr” stjärna kallad KIC 8462852. Runt den stjärnan snurrar en rad okända objekt. När Kepler mäter ljuset som kommer från stjärnan har forskarna sett stora förändringar. Ljuset bryts ibland.

Med största sannolikhet handlar ljusförändringarna om planeter som passerar stjärnan – och därför skymmer ljuset.

”Främmande civilisation”

Men astronomen Jason Wright, vid Penn State University, har en häpnadsväckande alternativ förklaring som han berättar om för The Atlantic: En ny civilisation.

Wright, och hans medförfattare, presenterar en ny tolkning av Keplers data som säger att ljuset från stjärnan stämmer överens med en ”svärm av enorma strukturer”, teknik byggd av utomjordingar, som cirkulerar runt stjärnan.

– Det här ser ut som något en utomjordisk civilisation skulle kunna bygga, säger Jason Wright till The Atlantic.

Vad som än är förklaringen till det udda fenomenet så är astronomerna förbryllade. Ljusmönstret som de tagit del av har inte visat sig någon annanstans när de undersökt över 150 000 stjärnor. Nu planerar de att göra ytterligare mätningar av stjärnan för att försöka komma närmare svaret.

Följ ämnen i artikeln