Här möts föräldrar från hela jordklotet

Uppdaterad 2015-09-14 | Publicerad 2015-09-12

Prisade projektet ”Svenska med baby” jobbar för integration – och emot främlingsfientlighet

Den ettårige gossen håller hela världen i sina små händer.

I föräldragruppen Svenska med baby möts mammor och pappor från jordens alla hörn.

Duya Chimed, 34, från Mongoliet är en av dem.

 – Jag vill kunna svenska och hitta någon kompis, säger hon.

Klockan är halvett en onsdag. I ett rum på stadsbiblioteket i Farsta i Stockholm sitter några föräldralediga mammor på golvet med sina små barn. Det är öppet hus och första träffen för hösten för föräldragruppen Svenska med baby.

– Det blir intressant att se vilka som kommer, säger gruppledaren Amy Williams-Kärreby, 40, med Sixten, 1.

Hon kom till Sverige från USA för kärlekens skull för 12 år sedan.

Alltfler föräldrar droppar in och golvet räcker nätt och jämt till för alla – 30 föräldrar, varav sex pappor, samt lika många barn.

De yngsta är bara två månader – tvillingarna Nora och Alfred. Nora vilar tryggt mot bröstet på sin pappa Jonas Svedberg och är inlindad i en tygsjal. Bara de små fötterna sticker ut.

Integrationsprojekt

Några barn sover stilla i larmet. Andra ligger, sitter, kryper, går. Babyröster jollrar och gurglar. Leksaker skramlar och pinglar.

Ingen gråter – än.

Svenska med baby är ett ideellt integrationsprojekt som startade för tre år sedan och finansieras av bland andra Allmänna Arvsfonden.

– Vi sammanför föräldralediga från olika bostadsområden som kommer från hela världen. Vi tror att det leder till ett mer integrerat samhälle. Vi lever ju mer segregerat i olika bostadsområden. Olika grupper träffas inte så naturligt, säger Caroline von Uexküll, verksamhetsutvecklare.

Är det svårt att nå nyanlända?

– Ja det är en utmaning. Det kräver mer arbete och personliga möten. Men man får en oerhörd respekt för vad människor gjort för att ta sig hit och för att ge sina barn en bättre framtid, säger Caroline von Uexküll.

– Många säger att det här verkligen har förändrat deras liv.

Flera priser

Av dagens deltagare kommer några från Egypten, Syrien, Slovakien, Afghanistan och Mongoliet.

Elina Dagaris, 34, är här med Kira, snart 2 år. Elina var tidigare gruppledare. Hon väntar sitt andra barn vilken dag som helst och berättar varför hon är här.

– Jag vill göra något aktivt för integration och tolerans. Min pappa har fem barn som var och en har barn med partners från fem olika världsdelar. Min man är från Australien, men hans föräldrar är greker. Det är så världen ser ut i dag, säger hon.

Svenska med baby erhöll 2014 Aftonbladets pris Årets Wendela och fick i år Martin Luther-Kings pris och har även fått pris av Stockholms läns landstings för sitt arbete mot främlingsfientlighet.

Vi frågade föräldrarna – varför är du här?

Elina Dagaris, 34, höggravid, med Kira, snart 2, har tidigare varit gruppledare:

– Jag vill göra något aktivt för integration och tolerans. Min pappa har fem barn som var och en har barn med partners från fem olika världsdelar. Min man är från Australien, men hans föräldrar är greker. Det är så världen ser ut i dag.

Maria Jacobson, 36, med Arvid, 5 månader:

– För mig passar det här bra eftersom jag är föräldraledig. Det är kul att träffa folk från andra länder och bidra till integrationen.

Jonas Svedberg, 30, med tvillingarna Nora, 2 månader, i famnen och Alfred som sover i vagnen:

– Jag är här för att träffa nya människor och människor med annan bakgrund än man själv. Det här är ett kul sätt att umgås på.

Undral Dunbayar, 25, från Mongoliet, med dottern Ani, 8 månader:

Hon har bott i Sverige i 2 år och pratar "lite, lite svenska". Vill gärna komma hit fler gånger.

Duya Chimed, från Mongoliet, med sonen Moogii, 4 månader:

– Jag vill kunna svenska och hitta någon kompis.

Följ ämnen i artikeln