MP-politiker förvånade över uppgifterna om Åsa Romson

Uppdaterad 2015-07-20 | Publicerad 2015-07-18

Åsa Romson (MP) har titeln vice statsminister.

Men hon är inte utsedd till ställföreträdande statsminister och ersätter alltså inte om Stefan Löfven (S) är på resa, på semester eller blir sjuk.

Det förvånar flera MP-politiker.

– Jag tycker inte det är acceptabelt, säger Jabar Amin, riksdagsledamot och utbildningspolitisk talesperson.

I veckan blev statsminister Stefan Löfven förd akut till sjukhus. Om han skulle vara oförmögen att utföra sitt arbete är det ställföreträdande statsminister som ska ta över.

Åsa Romson (MP) har titeln vice statsminister, men hon är inte utsedd till ställföreträdande statsminister uppger Dagens Nyheter. I stället är det Margot Wallström som enligt regeringsformen har rollen, eftersom hon varit statsråd längst tid.

Den omständigheten var helt okänd för flera av miljöpartiets riksdagsledamöter.

– Det var en total överraskning. Jag tycker inte det är acceptabelt att en post är mer eller mindre på låtsas. Varken jag eller andra i riksdagsgruppen har vetat om detta. Vi har inte diskuterat det eller informerats om det, säger Jabar Amin (MP), riksdagsledamot och utbildningspolitisk talesperson.

Schlyter: Skrivit mejl till riksdagsgruppen

Riksdagsledamoten Carl Schlyter (MP) reagerade också på uppgiften.

– Det var inget jag kände till sedan innnan. Jag skrev ett mejl till riksdagsgruppen och sa att vi ska prata om det.

Betyder det att du har synpunkter?

– Ja, säger Carl Schlyter och tillägger:

– Men det finns inget mer att säga för min del nu, jag vill diskutera med riksdagsgruppen först.

När kommer ni att prata om det?

– Det vet jag inte. Vi har inga inplanerade möten på länge, säger Carl Schlyter.

"Borde gå att lösa"

Jabar Amin tycker att uppgiften om Åsa Romson är en "mindre grej", men principiellt viktig.

– I sakfrågan anser jag att vi i MP ska kräva att vice är vice på riktigt. Som jag förstått det har man diskuterat detta och tyckt att denna ordning är okej, men jag anser ändå inte att den är okej, säger han.

Kan det påverka regeringssamarbetet?

– Det borde inte påverka regeringssamarbetet eftersom vi har mycket gemensamt och många utmaningar framför oss. Det borde gå att lösa.

Vilket budskap ger detta till väljarna?

– Det ger en felaktig bild av hur sakens tillstånd egentligen är. Jag är väldigt förvånad över att det är såhär, säger Jabar Amin.

Enligt Dagens Nyheter valde den tidigare regeringen, ledd av Fredrik Reinfeldt, att underteckna dokument som intygade att det näst största borgerliga partiets ledare var ställföreträdare för statsministern.

– Vi hade vid ingången till rege­ringsförhandlingarna inga propåer om att få en ställföreträdarpost. Det var viktigare för oss att få tydliga ansvarsområden och en samarbets­regering, säger Åsa Romson till tidningen.

Professor: Förvånande

Enligt Joakim Nergelius, professor i konstitutionell rätt vid Örebro universitet, är regeringens sätt att hantera situationen ovanlig.

– Absolut. Antingen har de gjort ett stort misstag eller så har de velat undvika något genom att göra på det här viset. Det är förvånande, säger han och tillägger:

– Ingvar Carlsson var ställföreträdande när Olof Palme dog. Det innebar att han blev statsminister när Palme blev mördad. Maud Olofsson och sedan Jan Björklund var det under Reinfeldts regering.

Vad innebär det att utses till ställföreträdande statsminister?

– Att om statsministern är på semester, på resa eller blir sjuk är det vice statsminister som träder in som ordförande.

Att Stefan Löfven är på resande fot måste hända ganska ofta?

– Ja, absolut. Regeringssamanträde har de varje vecka, säger Joakim Nergelius.

Utsågs i regeringsförklaringen

Det är statsministern som i enlighet med regeringsformen ska utse övriga statsråd. Detta gjordes formellt när Stefan Löfven i oktober förra året läste upp regeringsförklaringen, uppger Victor Harjo som är pressansvarig på statsrådsberedningen.

– Då utsågs Åsa Romson till vice statsminister, säger han.

Det innebär inte att hon också blev ställföreträdande statsminister, enligt Joakim Nergelius.

– Att läsa upp hennes namn har ingen juridisk verkan, det gör henne inte till ställföreträdande. Ett formellt beslut vid ett regeringssammanträde krävs i så fall, säger han.

Ett sådant regeringsbeslut finns inte, uppger Victor Harjo.

Följ ämnen i artikeln