Skulle imponera på sina barn - åtalas

Publicerad 2016-02-27

Arkivbild.

Pappan ville imponera på sina två barn med att fiska stora krabbor.

Men tilltaget ledde i stället till att han åtalas för brott mot fiskerilagen.

– Alla som har barn förstår vilken succé det är att få upp stora, riktiga, krabbor när man annars fiskar inne vid bryggan, berättar pappan i polisförhör.

Det var för ett par somrar sedan som fisketillsynsmän var ute på Gullmarn väster om Uddelvalla och hittade två fiskekulor som de inte tyckte var märkta på rätt sätt, skriver Göteborgs-Posten. Det visade sig att kulorna satt fast i burar som används till att fånga krabbor med. Men tillsynsmännen var inte nöjda med burarnas flykthål som de tyckte var för små. Efter en polisanmälan ringde polisen till de telefonnummer som stod markerat på burarna. Det ledde till en man som hänvisade polisen vidare till sin son.

Fiskar varje sommar

Polisen kontaktade då sonen som erkände att han fiskade med burarna, men menade att att han inte visste att flykthålen var för små. Han berättade att han varje sommar brukar fiska krabbor tillsammans med sina egna barn.

– Alla som har barn förstår vilken succé det är att få upp stora, riktiga, krabbor när man annars fiskar inne vid bryggan, berättar pappan i polisförhör, skriver GP.

Men viljan att imponera kan stå pappan dyrt och han åtalas för brott mot fiskerilagen. Åklagare anser att mannen borde ha förstått att flykthålen var för små och att han borde ha märkt sin utrustning bättre. Mannen nekar till brott och uppger att han vill köpa tillbaka sina beslagtagna burar.