Trakasserierna på Arbetsförmedlingen fortsätter

Publicerad 2016-09-04

Avföring i postfack, utplacerade kondomer, nedkissade toaletter och penisklotter.

Efter sommarsemestern har ännu en öppnad kondom hittats på Arbetsförmedlingens huvudkontor – nu i kylskåpet.

De återkommande trakasserierna splittrar personalgruppen.

– Det finns två falanger, säger en källa.

Arbetsmiljöproblemen är en följetong på Arbetsförmedlingens huvudkontor i Stockholm. Aftonbladet har vid flera tillfällen rapporterat om de upprepade incidenterna på avdelningen – där någon eller några exempelvis ritat Hitlermustasch på en medarbetarplansch, lagt tillbaka tuggad frukt i fruktskålen, lagt ut kondomer på olika platser och placerat avföring i enhetschefens postfack.

En kvinnlig anställd sa upp sig efter att ha hittat en använd kondom på sitt skrivbord. Bröst och penisar har även klottrats utanför toaletterna och vid postfacken.

”Kondom i kylskåpet”

Efter att det har varit lugnt sedan i juni har nu trakasserierna fortsatt efter sommarsemestern, enligt en källa på huvudkontoret. I torsdags fick en medarbetare en överraskning i köket.

– Då låg det en kondom i kylskåpet, en öppen kondom, säger källan.

Personen berättar att det finns ett stort missnöje mot ledningen bland de anställda.

– Man hade ett möte innan sommaren från fackligt håll där man skrev en lista på klagomål. Nu när det kommer upp en ny kondomincident vill cheferna lägga locket på. Det finns ett stort missnöje. Det är ingen tillgänglighet från cheferna.

”Vågar inte lita på varandra”

De långdragna problemen med vuxenmobbning och trakasserier har gjort att det bildats två falanger på arbetsplatsen, enligt källan.

– Vissa är högt belastade och vissa har knappt några arbetsuppgifter alls. En del har hamnat i konflikt med ledningen. Grupperna är väldigt olika och det märks tydligt.

Enligt personen vågar medarbetarna inte lita på varandra eller tala öppet om problemen.

– En grupp är nöjda och en minst lika stor grupp är rädda för att uttrycka sig i ett öppet forum.

Vad beror splittringen på?

– Det är nog många bäckar små. Många vill vara lojala och många tänker på sitt eget och tycker inte alls att det är bra. Det finns ett bristande ledarskap, säger källan.

– Ledningen vill helst gå vidare. Men delar av personalen tycker inte att det här är utarbetat. Man har ingen samsyn. Det är ett arbetsmiljöproblem.

Psykologen: Det värsta jag hört talas om

Johan Grant, organisationskonsult och lektor i organisationspsykologi vid Lunds universitet, har tagit del av vittnesmålen från anställda på Arbetsförmedlingen.

– Det här är det värsta jag har hört talas om. Den här arbetsplatsen verkar ha spårat ur fullständigt och det finns ett uppenbart ledningsproblem.

Vad bör Arbetsförmedlingen göra?

– Här krävs det att en överordnad chef kliver in och sätter press på enhetschefen. Om beteendet inte kan stoppas snarast behöver chefen bytas ut. Det är en ovärdig arbetsmiljö och synd om alla inblandade. Troligtvis kommer man även behöva göra en del drastiska åtgärder som att flytta på personer. Det är oacceptabelt att skattefinansierad verksamhet ser ut så här. De kan inte göra ett bra jobb i nuläget och de har ett ansvar gentemot sina användare, säger Johan Grant.

Varför tror du att man lägger locket på nu?

– Ofta undviker ledningen att ta tag i saker för att man är rädd för att det ska eskalera. Den goda nyheten här är att det knappast kan bli värre än det redan är, säger Johan Grant.

Aftonbladet har sökt avdelningschefer och pressansvariga på Arbetsförmedlingen men ännu inte fått någon kommentar till de senaste uppgifterna.

Följ ämnen i artikeln